‹ Alle nieuwsberichten

Deze app gebruik je dagelijks zonder het te weten

Deze app gebruik je dagelijks zonder het te weten

Heb je een Android-toestel? Dan gebruik je hem iedere dag: de launcher van je telefoon. Klinkt onbekend? Dat is niet zo raar. De launcher van je telefoon is een integraal onderdeel van je toestel en hoewel het ook maar een app is, denken niet veel mensen er aan om eens een andere te proberen.

De launchers die de meeste mensen kennen, hangen samen met welk toestel ze hebben. Die van Samsung heet Touchwiz, die van Huawei heet EMUI en HTC heeft Sense. Wellicht dat deze namen al wat bekender klinken.

Wat is een launcher?

De launcher is de app die de vormgeving en het gedrag van je homescherm en applicatieoverzicht beheert. Vanuit de fabriek krijg je altijd een dergelijke app meegeleverd. Die doet het prima zonder dat je er verder ook maar iets mee hoeft te doen.

De vormgeving van het homescherm verschilt meestal niet heel erg per fabrikant. Ze hebben allemaal het openingsscherm met widgets en een overzicht met apps. Toch heeft bijvoorbeeld LG het appoverzicht uit hun launcher gehaald tot grote teleurstelling van fanatieke Androidgebruikers. Hierom heeft LG inmiddels met een update weer de mogelijkheid geboden om de standaard launcher toch terug in te stellen.

De kleine verschillen tussen launchers kunnen dus wel degelijk grote invloed hebben op je gebruikerservaring.

Zelf een launcher installeren

Het lijkt wellicht raar om zo'n belangrijk onderdeel van je telefoon te vervangen maar de launcher is een app zoals alle anderen. Er is een leger alternatieven beschikbaar die je zo kunt installeren.

Een van de meest bekende voorbeelden is de Google Now Launcher. Deze launcher kun je gratis downloaden uit de Play store en is gemaakt door Google. De bedoeling achter de Now Launcher is dat je telefoon zoveel mogelijk lijkt op standaard Android, zonder de aanpassingen die de fabrikanten maken.

Daarnaast heeft de Now Launcher een ander voordeel: het legt heel erg de nadruk op de producten van Google. In dit geval zijn dat Google Now en natuurlijk de bekende zoekdienst. Voor echte Google-fanaten, die bijvoorbeeld ook van Google Calendar gebruik maken kan deze launcher de ideale aanvulling zijn op deze diensten.

Nova Launcher

Een van de meest populaire 'alternatieve' launchers is Nova Launcher. Deze app vervangt net als de Google Now Launcher het volledige homescreen van je telefoon. Maar anders dan de launcher van Google, heeft deze app veel meer opties. En met veel meer opties, bedoelen we ook echt véél meer.

Het uiterlijk van Nova Launcher is niet zo opvallend en bijna gelijk aan die van Google. Eenmaal in het optiescherm wordt het verschil duidelijk: er zit een nachtmodus in, speciale tabbladen voor het appoverzicht en de mogelijkheid om je schermen naar eigen smaak in te delen. De betaalde variant van Nova Launcher is nu in de aanbieding voor 50 cent. Met, jawel, nog meer opties.

Natuurlijk zijn er ook alternatieven als je juist wel een flashy nieuw uiterlijk wilt voor je mobiele telefoon.

Launcher 8

Niet alle launchers zijn zo braaf als Google Now Launcher of Nova Launcher. Launcher 8 is daar een voorbeeld van. Wat deze app eigenlijk doet is je Android-toestel omtoveren tot Windowstelefoon. Nee, hij installeert niet echt het besturingssysteem van Microsoft op je toestel maar alleen de uiterlijke kenmerken. In het geval van Launcher 8 moet je dus rekenen op de welbekende tegels uit Windows 8 en 10.

Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur of je deze launcher kunt waarderen of niet. Maar we moeten het de makers nageven, ze hebben het uiterlijk van Windows goed weten te kopiëren. Overigens heeft Microsoft zelf ook launcher gemaakt voor Android. Die heet Arrow maar is wel een stuk braver dan Launcher 8.

Voor ieder wat wils

Voor bijna iedere smaak is wel een launcher te vinden. Dat maakt kiezen lastig. Maar omdat de meeste van deze apps gratis zijn, kun je ze rustig uitproberen. Natuurlijk kun je altijd de skin van Samsung, LG of Motorola houden. Maar als je net een ander smaakje aan je Android-belevenis wilt geven, dan is een alternatieve launcher zeker het bekijken waard.

Meer nieuws over: