‹ Alle nieuwsberichten

Smartphoneverbod op de fiets?

Smartphoneverbod op de fiets?

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu overweegt het gebruik van de smartphone op de fiets te verbieden.

Iedereen heeft het wel eens gedaan: even snel op de fiets een appje lezen of de routebeschrijving erbij pakken. Als het aan minister Schultz van Haegen ligt, is dit binnenkort verboden. Onderzoek toont namelijk aan dat een smartphone voor te veel afleiding zorgt. Het gebruik ervan is daardoor erg gevaarlijk in het verkeer. Bij maar liefst 20% van de ongevallen onder jongeren zou een mobiele telefoon een rol hebben gespeeld.

Met de nieuwe regelgeving wil de minister het aantal ongelukken veroorzaakt door smartphonegebruik terugdringen. Het verbod betreft het vasthouden van een smartphone, maar ook het plaatsen van je telefoon in een houder aan het stuur is niet meer toegestaan. Het is dan dus ook niet langer mogelijk je telefoon als navigatie te gebruiken. Bellen wordt niet verboden, mits je dit doet met een headset of oordopjes. Zo blijven je handen vrij voor het stuur. Over de hoogte van de boete bij een overtreding is nog niks bekend.

Eerder probeerde de minister jongeren door campagnes en speciale lessen op school voor te lichten over de gevaren van smartphonegebruik op de fiets. Jongeren werden daarin onder andere aangemoedigd om de fietsmodus-app te gebruiken. Deze voorlichtingen blijken echter onvoldoende effect te hebben.

Op dit moment wordt er nog onderzoek gedaan naar het eventuele verbod. Meerdere andere landen kennen al soortgelijke regels voor fietsers en in die landen blijkt dat het lastig is om deze te bewaken. Het zal naar verwachting ook hier een grote uitdaging zijn het verbod te handhaven, aangezien Nederland een echt fietsland is. Wij volgen de ontwikkelingen in ieder geval met belangstelling.

Bronnen: GSMinfo, DroidApp

Meer nieuws over: