Klantenservice vandaag geopend vanaf 9.00 uur Orderstatus

Dossier Accuduur

Inleiding


De accu is een van de belangrijkste onderdelen van je smartphone. Zonder accu doet je smartphone het namelijk niet! Alle energie die je verbruikt met games, sociale media en andere applicaties komt immers uit de batterij. Vervolgens laad je deze op met de (bijna) altijd bijgeleverde oplaadstekker of met een powerbank, oftewel externe accu. Bij het gebruik van niet-officiële adapters of powerbanks is het aan te raden om de originele meegeleverde kabel van de fabrikant te gebruiken. Andere kabels kunnen sneller schade aanrichten aan je toestel.Fabrikanten zijn altijd bezig met het verbeteren van batterijen, zodat je telefoon langer mee kan zonder opgeladen te hoeven worden. Zo presteren ze het elk jaar weer om een grotere accucapaciteit in een kleinere batterij te proppen. Smartphones worden dunner, terwijl ze meer energie verbruiken en óók nog eens steeds langer meegaan. De wetenschap staat nooit stil en het verder ontwikkelen van hardware dus ook niet. De huidige technologieën zijn van dusdanig hoog niveau en zo geavanceerd dat wij ze soms zelf ook niet helemaal begrijpen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Het is natuurlijk wel interessant om te weten hoe je batterij je helpt het meeste uit je smartphone te halen. In dit dossier vind je alles wat belangrijk is om te weten en een hoop tips die je helpen bij het optimaal gebruiken van een volle accu.


Wat is de capaciteit van een accu?


Het aantal milliampère-uur (mAh) bepaalt hoe lang een accu mee gaat. Het geeft dus de capaciteit van de batterij aan. Wanneer een toestel een accu gebruikt van 2000 mAh, kan hij 2000 mA leveren gedurende een uur, of 4 uur lang 500 mA. Als je meer doet met de telefoon, heeft hij dus meer stroom (hoger mA) nodig en gaat de accu dus sneller leeg. Een batterij met meer mAh heeft een grotere capaciteit. Een accu met een hogere mAh kan dus beter zijn, maar het ligt er ook aan hoeveel mAh het toestel verbruikt.


Wat beïnvloedt de accuduur?


Hoelang je met je toestel door kan zonder hem op te laden, ligt natuurlijk aan meerdere aspecten. Zo is het type accu belangrijk, de intensiteit van je smartphone-gebruik, de helderheid van je scherm, noem maar op. Er zijn bijvoorbeeld verschillende types batterijen. Bijna alle smartphones maken tegenwoordig gebruik van een Li-Ion of Lithium-ion-batterij. Daarnaast maken veel smartphones gebruik van een kleine variant op deze batterij, de Li-Po of Lithium-polymeer batterij. Deze is energiezuiniger, maar kost meer geld om te fabriceren.

Ten tweede is het gebruik van je smartphone natuurlijk erg belangrijk. Bepaalde applicaties vragen veel energie van bijvoorbeeld je processor of grafische processor en zullen ervoor zorgen dat je batterij sneller leeg is dan normaal. Voorbeelden hiervan zijn games, camera-apps en andere grote applicaties, waaronder navigatie-apps.


Hoe kan je de accuduur verlengen?


Er zijn heel veel aspecten die van invloed zijn op de batterijduur je toestel. Hieronder vind je een aantal tips waarmee je de batterijduur van je telefoon simpel verlengt. Bekijk voor meer tips ook eens de pagina Preventie Korte Accuduur op Belsimpel.

1. Zet de helderheid van je scherm zo laag mogelijk

De mate waarin je je telefoon gebruikt is natuurlijk de grootste maatstaf van hoe snel je accu leeg gaat. Als je overdag veel op je scherm kijkt is het een goed idee om de helderheid van je scherm zo laag mogelijk te zetten. Zet hem natuurlijk niet zo laag dat je het niet meer kan lezen! Het aanpassen van de helderheid van je scherm is heel eenvoudig en kan vaak in een handomdraai klaar zijn. Het is dan ook verstandig om binnenshuis de helderheid op de laagste stand te zetten. Buitenshuis is het lezen van je scherm vaak moeilijker, dus is het slim om je helderheid iets hoger te zetten. Een andere mogelijkheid is om de helderheid automatisch aan te passen, met behulp van de lichtsensor. Als je echt het maximale uit de accu wilt halen kun je het best handmatig je helderheid zo laag mogelijk laten staan.

Android

 • Instellingen > Display/Weergave > Helderheid

iOS

 • Instellingen > Helderheid en achtergrond

2. Laat je telefoon niet helemaal leeglopen

De meeste telefoons hebben tegenwoordig van Lithium-Ion batterijen. Deze batterijen maken gebruik van een technologie die ervoor zorgt dat het gevaarlijk is om de batterij volledig leeg te laten lopen. Gelukkig sluiten smartphones zichzelf af voordat het te laat is en de batterij niet meer te gebruiken is. Desondanks verliest je smartphone kleine stukjes capaciteit wanneer je je telefoon helemaal leeg laat lopen. Het is het best om je accu altijd boven de 40% te houden. Tevens wordt het aangeraden om je toestel niet in één keer volledig op te laden naar 100%. Door een toestel niet gelijk volledig op te laden reduceer je het aantal ‘cycles’. Bij een Lithium-Ion batterij wordt deze zichtbaar zwakker na deze zo’n 300 tot 500 keer op te laden. Door geen volledige laadcycles te gebruiken, wordt de accu niet snel volledig belast en gaat deze langer mee.

3. Automatisch vergrendelen van het scherm instellen

Wanneer je smartphone vergrendeld is, verbruikt hij veel minder energie dan wanneer het scherm aanstaat. Het is daarom slim om het scherm te vergrendelen wanneer je je toestel weglegt of in je broekzak stopt. Als je dit vaak vergeet, kan het handig zijn om een automatisch slot in te stellen. Je telefoon vergrendelt zich dan na een bepaalde periode zonder gebruik. Dit kan 30 seconden zijn, maar ook 2 minuten. Dit stel je vanzelfsprekend helemaal naar je eigen wensen in, maar hoe korter deze periode is hoe meer dit de accu ten goede komt.

Android

 • Menu > Instellingen > Display/Weergave > Slaapstand

iOS

 • Instellingen > Algemeen > Automatisch slot

4. Schakel ongebruikte verbindingen uit, zoals WiFi, Bluetooth en 3G of 4G

Wanneer je een verbindingsmethode aan hebt staan zal je telefoon constant op zoek zijn naar signalen voor deze verbinding. Dit kost enorm veel stroom wanneer je al deze verbindingen tegelijk naar signalen laat zoeken. We raden je daarom aan om mobiele datanetwerken uit te zetten wanneer je gebruik maakt van WiFi. Hetzelfde geldt voor als je buitenshuis bent; je WiFi-verbinding kan net zo goed uitgeschakeld zijn. Verbindingen die je niet vaak nodig hebt, zet je het beste standaard uit. Je zet ze dan aan wanneer je ze ook daadwerkelijk nodig hebt. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van Bluetooth om te verbinden met randapparaten, of GPS voor je navigatie-applicatie.

Android

 • Instellingen > Draadloos en netwerken

iOS

 • Mobiel data: Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiel Data
 • GPS: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen
 • Bluetooth: Instellingen > Bluetooth > Bluetooth

5. Zet onbelangrijke notificaties uit

Apps willen je tegenwoordig op de hoogte houden van bijna alles wat er gebeurt. Met notificaties laten ze je weten dat ze je aandacht nodig hebben, terwijl dit vaak niets belangrijks is. Als je toch deze berichtjes negeert, is het handiger om ze uit te zetten. Notificaties activeren vaak je scherm, een lichtje, of maken gebruik van de tril-functie – en laten dat nu net batterijvreters zijn. Zet dus notificaties voor onbelangrijke apps uit. Dit spaart niet alleen je batterij, maar scheelt je ook een hoop afleiding. Als je echt niet zonder kunt, dan kun je ook de synchronisatieperiode handmatig instellen. Zo kun je ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld één keer in het uur wordt gesynchroniseerd met applicaties wat minder energie kost dan meerdere keren per uur.

6. Kies een passende achtergrond en donker thema

Bewegende achtergronden zijn leuk, maar vreten vaak energie. Je toestel verbruikt het minste stroom bij een donker thema en een geheel zwarte achtergrond,mits dat toestel is voorzien van een AMOLED-scherm. Bij zulke schermen zijn alle pixels namelijk individueel aan te sturen en bij het tonen van de kleur zwart kunnen deze ook uit worden gezet. Hierdoor wordt er helemaal geen stroom gebruikt om de pixel op te laten lichten. Bij LCD-schermen is dit niet het geval, want hierbij zal de backlight altijd aanstaan, ongeacht de kleur die wordt weergeven op het scherm. Thema’s downloaden verschilt voor elke telefoon, maar vaak zijn ze makkelijk te vinden bij de instellingen.

7. Houd je telefoon up-to-date

Fabrikanten leveren constant nieuwe updates voor je besturingssysteem, die uitgerust zijn met slimmere technieken om batterij te sparen. Zorg er daarom voor dat je toestel altijd up-to-date is. Naast besparen van accu is dit ook goed voor een hele hoop andere dingen. Vaak werkt een geüpdatete telefoon sneller, is deze beter beveiligd en verbetert de compatibiliteit van je applicaties.

Android

 • Instellingen > Over de telefoon/Info > Op systeemupdates controleren

iOS

 • Instellingen > Algemeen > Software-update

8. Gebruik de energiebesparende modus

Smartphones hebben tegenwoordig vaak meerdere batterij-modi. Zo kies je tussen een High Performance-profiel, een normaal profiel en een energiebesparende modus. Deze energiebesparende modus werkt erg goed voor het besparen van je batterij. Je levert wel een beetje snelheid in, maar je batterij zal het er stukken beter door doen. Telefoons vanaf Android 7.0 Nougat beschikken over de Doze-modus. Deze speciale, energiebesparende modus is extra goed in het conserveren van batterijlading, terwijl er niks wordt ingeleverd aan snelheid. Bij energiebesparende modi op smartphones heb je ook vaak de mogelijkheid om ongebruikte verbindingen snel uit te schakelen of kun je niet alle opties van je telefoon gebruiken om zo accu te besparen. Sommige fabrikanten zoals Samsung of Honor schalen de resolutie in deze standen wat omlaag, zodat er minder pixels aangestuurd moeten worden, wat ook weer ten goede komt aan de accu.

Android

 • Instellingen > Accu > Accubesparing

iOS

 • Instellingen > Batterij > Energiebesparingsmodus

9. Blijf op de hoogte van welke applicaties veel stroom verbruiken

Een handige feature van de meeste smartphones is dat ze bijhouden welke apps er precies stroom verbruiken. Zo heb je automatisch een handig overzicht van welke apps je het best meteen afsluit na gebruik. Tegelijkertijd zie je welke apps weinig energie verbruiken en dus wel op de achtergrond kunnen draaien.

Android

 • Instellingen > Accu

iOS

 • Instellingen > Batterij

10. Gebruik geen onnodige widgets op je homescreens

Widgets kunnen handig zijn om informatie te tonen over bijvoorbeeld het weer, de accucapaciteit of binnenkomende berichten. Het is nagenoeg altijd mogelijk om de verversingssnelheid hiervan aan te passen. Hiermee kun je dus zelf bepalen hoe vaak informatie opnieuw wordt gesynchroniseerd. Widgets die je eigenlijk helemaal niet gebruikt kun je beter geheel uitschakelen. Bij widgets die je wel gebruikt kun je de synchronisatie wat minder vaak laten plaatsvinden, om zo accu te besparen.

Android

 • Druk lang op een homescreen > Widgets en stel dit per widget in

iOS

 • Swipe naar links op het homescherm en scroll naar beneden. Druk op de knop wijzig en pas de widgets aan

11. Gebruik je smartphone minder

Heel simpel, maar misschien niet al te gek, is om je smartphone gewoon wat minder te gebruiken. Mensen die een berichtje via WhatsApp hebben gestuurd, kunnen vast wel even wachten op jouw antwoord en ook hoef je toch niet altijd en overal muziek te luisteren of filmpjes te kijken?

Welke toestellen hebben een goede accuduur?


Belsimpel heeft een top-10 lijst gemaakt van telefoons met de beste accuduur. Dit is een lijst met tien telefoons die volgens ons de beste batterijduur hebben.Snellaad technieken


De laatste jaren zien we steeds vaker telefoons die sneller kunnen opladen. Vaak houdt dit in dat accu's simpelweg met een hoger vermogen kunnen worden opgeladen. Bij een toestel met ondersteuning voor snelladen krijg je dan ook vaak een wat grotere en sterkere lader. De meest bekende snellaad techniek is Qualcomm Quick Charge. Smartphones met nieuwe Snapdragon-chipsets hebben onderteuning voor deze techniek en kunnen bijvoorbeeld binnen ongeveer anderhalf uur volledig worden opgeladen.

Verschillende fabrikanten hebben hun eigen snellaad techniek. Zo hebben sommige MediaTek-chipsets ondersteuning voor MediaTek Pump Express. Daarnaast staat de fabrikant OnePlus bijvoorbeeld bekend om Dash Charge en gebruikt Samsung hun eigen Adaptive Fast Charging voor hun high-end toestellen.