Dossier Accu's en opladen

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van je smartphone. Zonder accu doet je smartphone het namelijk niet! Alle energie die je verbruikt met games, sociale media en andere applicaties komt immers uit de batterij. Vervolgens laad je deze op met de (bijna) altijd bijgeleverde oplaadstekker of met een powerbank, oftewel externe accu.
Op deze pagina leggen we alles uit over accu's, opladen en oplaadkabels. Zo weet je waar je op kunt letten als je een nieuwe smartphone koopt.


Wat is de capaciteit van een accu?


De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in mAh: miliampère-uur. Dit getal zegt hoeveel uur een batterij een bepaalde hoeveelheid stroom kan afgeven. Stel jouw smartphone heeft een accu met een capaciteit van 2000mAh en je smartphone gebruikt tijdens het gamen 500mAh per uur, dan kun je in theorie 4 uur gamen met je opgeladen smartphone voordat de batterij leeg is.

Een accu met meer mAh heeft dus een grotere accucapaciteit, maar dit betekent niet altijd dat een telefoon met meer mAh ook langer meegaat op één acculading dan een telefoon met minder mAh. De ene telefoon verbruikt namelijk meer stroom dan de andere. Hoe veel stroom je telefoon verbruikt, is afhankelijk van heel veel dingen: de grootte van je scherm, het soort display (OLED is over het algemeen wat zuiniger dan LCD), het besturingssysteem (nieuwere Android- en iOS-versies zijn over het algemeen zuiniger), de processor, de helderheid van je scherm en natuurlijk wat je met je telefoon doet.

Op onze website kun je bij de uitgebreide specificaties zien hoe groot de accucapaciteit is van een toestel.


Tips om de accuduur te verlengen


Gaat je accu snel leeg? Hier vind je een paar tips waarmee je de batterijduur van je telefoon kunt verlengen. Bekijk voor meer tips ook onze pagina Preventie Korte Accuduur.
We hebben ook een top-10 lijst gemaakt van telefoons met de beste accuduur. Hier vind je tien telefoons die volgens ons de beste batterijduur hebben.

  • 1. Zet de helderheid van je scherm zo laag mogelijk

    Hoe vaak je je telefoon gebruikt heeft natuurlijk de meeste invloed op je accuduur. Als je overdag veel op je scherm kijkt, is het een goed idee om de helderheid van je scherm zo laag mogelijk te zetten. Zet hem natuurlijk niet zo laag dat je het niet meer kan lezen! Binnenshuis is een smartphonescherm met lage helderheid vaak nog goed af te lezen. Buitenshuis is het lezen van je scherm vaak moeilijker, dus is het slim om je helderheid iets hoger te zetten. Een andere mogelijkheid is om de helderheid automatisch aan te passen, met behulp van de lichtsensor. Als je echt het maximale uit de accu wilt halen kun je het best handmatig je helderheid zo laag mogelijk laten staan.

    Android

    • Instellingen > Display/Weergave > Helderheid

    iOS

    • Instellingen > Helderheid en achtergrond
  • 2. Laat je telefoon niet helemaal leeglopen

    De meeste telefoons hebben tegenwoordig Lithium-Ion batterijen. Deze batterijen maken gebruik van een technologie die ervoor zorgt dat het niet handig is om de batterij volledig leeg te laten lopen. Gelukkig sluiten smartphones zichzelf al uit voordat het te laat is en de batterij niet meer te gebruiken is. Desondanks verliest je smartphone telkens kleine stukjes capaciteit wanneer je je telefoon helemaal leeg laat lopen. Het is het best om je accu altijd boven de 40% te houden. Daarnaast wordt het aangeraden om je toestel niet in één keer volledig op te laden naar 100%. Door een toestel niet gelijk volledig op te laden verklein je het aantal laadcyclussen. Een Lithium-Ion batterij wordt zichtbaar zwakker nadat deze zo’n 300 tot 500 keer is opgeladen. Door geen volledige laadcyclussen te gebruiken, wordt de accu niet snel volledig belast en gaat deze langer mee.

  • 3. Stel automatische schermvergrendeling in

    Wanneer je smartphone vergrendeld is, verbruikt hij veel minder energie dan wanneer het scherm aanstaat. Het is daarom slim om het scherm te vergrendelen wanneer je je toestel weglegt of in je broekzak stopt. Als je dit vaak vergeet, kan het handig zijn om een automatisch slot in te stellen. Je telefoon vergrendelt zich dan na een bepaalde periode zonder gebruik. Dit kan 30 seconden zijn, maar ook bijvoorbeeld 2 minuten. Dit stel je vanzelfsprekend helemaal naar je eigen wensen in, maar hoe korter deze periode is hoe meer dit de accu ten goede komt.

    Android

    • Menu > Instellingen > Display/Weergave > Slaapstand

    iOS

    • Instellingen > Algemeen > Automatisch slot
  • 4. Schakel ongebruikte verbindingen uit, zoals WiFi, Bluetooth en NFC

    Wanneer je een verbindingsmethode aan hebt staan zoals Bluetooth, is je telefoon constant op zoek naar andere Bluetooth-signalen om verbinding mee te maken. Het kost natuurlijk veel energie als je meerdere verbindingen aan hebt staan die constant naar signalen zoeken. We raden je daarom aan om mobiele datanetwerken uit te zetten wanneer je gebruik maakt van WiFi. Hetzelfde geldt voor als je buitenshuis bent en gebruikmaakt van je mobiele internet; je WiFi-verbinding kan net zo goed uitgeschakeld zijn. Verbindingen die je niet vaak nodig hebt, zet je het beste standaard uit. Je zet ze dan aan wanneer je ze ook daadwerkelijk nodig hebt. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van Bluetooth om te verbinden met randapparaten, of GPS voor je navigatie-applicatie.

    Android

    • Instellingen > Draadloos en netwerken

    iOS

    • Mobiel data: Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiel Data
    • GPS: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen
    • Bluetooth: Instellingen > Bluetooth > Bluetooth
  • 5. Zet onbelangrijke notificaties uit

    Apps willen je tegenwoordig op de hoogte houden van bijna alles wat er gebeurt. Met notificaties laten ze je weten dat ze je aandacht nodig hebben, terwijl dit vaak niets belangrijks is. Als je deze berichten toch negeert, is het handiger om ze uit te zetten. Notificaties activeren namelijk vaak je scherm, een lichtje, of maken gebruik van de tril-functie – en laten dat nu net batterijvreters zijn. Zet dus notificaties voor onbelangrijke apps uit. Dit spaart niet alleen je batterij, maar scheelt je ook een hoop afleiding. Als je echt niet zonder kunt, dan kun je ook de synchronisatieperiode handmatig instellen. Zo kun je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld je e-mail-app één keer in het uur wordt gecheckt op nieuwe berichten, in plaats van meerdere keren per uur.

  • 6. Houd je telefoon up-to-date

    Fabrikanten leveren constant nieuwe updates voor je besturingssysteem, die uitgerust zijn met slimmere technieken om batterij te sparen. Zorg er daarom voor dat je toestel altijd up-to-date is. Naast besparen van accu is dit ook goed voor een hele hoop andere dingen. Vaak werkt een geüpdatete telefoon sneller, is deze beter beveiligd en verbetert de compatibiliteit van je applicaties.

    Android

    • Instellingen > Over de telefoon/Info > Op systeemupdates controleren

    iOS

    • Instellingen > Algemeen > Software-update
  • 7. Gebruik de energiebesparende modus

    Smartphones hebben tegenwoordig vaak meerdere batterij-modi. Zo hebben veel toestellen een speciale game-modus waarbij alle energie naar je game gaat, een normaal modus en een energiebesparende modus. Deze energiebesparende modus werkt erg goed voor het besparen van je batterij. Telefoons vanaf Android 7.0 Nougat beschikken over een energiebesparende modus. Bij energiebesparende modi op smartphones heb je ook vaak de mogelijkheid om ongebruikte verbindingen snel uit te schakelen of kun je niet alle opties van je telefoon gebruiken om zo accu te besparen. Sommige fabrikanten zoals Samsung of Honor schalen de resolutie in deze standen wat omlaag, zodat er minder pixels aangestuurd moeten worden, wat ook weer ten goede komt aan de accu.

    Android

    • Instellingen > Accu > Accubesparing

    iOS

    • Instellingen > Batterij > Energiebesparingsmodus
  • 8. Check welke apps veel stroom verbruiken

    Een handige feature van de meeste smartphones is dat ze bijhouden welke apps er precies stroom verbruiken. Zo heb je automatisch een handig overzicht van welke apps veel accu gebruiken. Deze apps kun je het beste helemaal afsluiten nadat je ze hebt gebruikt. Tegelijkertijd zie je welke apps weinig energie verbruiken en dus zonder problemen op de achtergrond kunnen draaien.

    Android

    • Instellingen > Accu

    iOS

    • Instellingen > Batterij

Soorten opladers

USB Typen, Belsimpel, micro usb, lightning, usb c, hoe ziet usb c eruit, hoe ziet micro usb eruit, hoe ziet een lightning kabel eruit

Er zijn ontzettend veel soorten opladers. Niet alle telefoons worden dan ook met dezelfde kabels opgeladen. De meeste telefoons hebben een USB-C, micro-USB of Lightning-aansluiting. Hoe snel je telefoon kan worden opgeladen, is ook afhankelijk van het type aansluiting. USB-C heeft een hoger maximaal vermogen dan micro-USB, wardoor telefoons met een USB-C-aansluiting meestal sneller opladen. Lightning zit hier tussenin. Klik hieronder op een oplader om er meer over te lezen:

  • Micro-USB

    Wanneer je een oudere telefoon hebt, of een budgettoestel, is de kans groot dat deze een micro-USB-aansluiting heeft. Micro-USB is heel lang de standaard geweest bij bijna alle smartphones, maar wordt nu langzamerhand vervangen door USB-C. Omdat de bovenkant van de stekker anders is dan de onderkant, kun je deze maar op één manier in je toestel steken. Dit kan soms onhandig zijn, wanneer je hem bijvoorbeeld ondersteboven in je toestel probeert te steken als het donker is.

  • USB-C

    De USB-C-aansluiting wordt sinds 2015 gebruikt in smartphones en is inmiddels standaard geworden voor vrijwel alle smartphones. Dat is fijn, want het is sneller en handiger dan de micro-USB-stekker. De stekker is bijvoorbeeld symmetrisch waardoor je niet hoeft te kijken wat de boven- of onderkant is voordat je hem in je toestel stopt. Omdat de maximale oplaadsnelheid van USB-C zo hoog kan zijn, wordt USB-C tegenwoordig ook veel gebruikt in andere apparaten zoals laptops.

  • Lightning

    Apple's iPhones en iPads zijn op dit moment de enige apparaten die geen gebruikmaken van USB-poorten. Zij gebruiken namelijk Lightning, een door Apple zelf ontworpen stekker. Net als USB-C, is de Lightning-stekker ook omkeerbaar. Qua snelheid en capaciteit zit Lightning tussen micro-USB en USB-C in, de Lightning-kabels zijn dus niet snel genoeg om apparaten als laptops mee op te laden. Apple gebruikt op zijn laptops tegenwoordig daarom USB-C-laders. De verwachting is dat Apple binnenkort ook met zijn iPhones en iPads overstapt naar USB-C-laders, maar het is onduidelijk of en wanneer dit gaat gebeuren.


Draadloos opladen

Steeds meer toestellen kunnen tegenwoordig ook draadloos opladen. Helemaal draadloos is dit echter niet. Het houdt namelijk in dat je een houder of oplaadmat in het stopcontact stopt. Wanneer je je telefoon dan in de houder stopt of op de oplaadmat legt, laadt deze automatisch op. Je hoeft dus geen kabel in je telefoon te stoppen.

Bijna alle smartphones die draadloos opladen, maken gebruik van de Qi-standaard (ook Apple). De draadloze oplader geeft een elektromagnetisch veld af, je smartphone kan die energie 'absorberen'. Zo wordt de accu van je telefoon draadloos opgeladen. Metaal blokkeert dit magnetische veld. Toestellen die draadloos opladen via de Qi-standaard hebben dus vaak een glazen of keramieken achterkant.

Op onze website vind je een groot aanbod draadloze laders.


Een wereldstekker gebruiken

Bij een aantal van onze toestellen krijg je, naast een oplader, ook een wereldstekker. Dit is bijvoorbeeld soms het geval bij Google Pixel-telefoons. Google brengt deze telefoons officieel niet in Nederland op de markt. Omdat we bij Belsimpel een zo groot mogelijk aanbod willen bieden, halen we deze toestellen daarom uit het buitenland.

Sommige Google Pixel-telefoons die wij verkopen komen uit Engeland, daar zit dan een andere stekker bij. Daarom leveren we in die gevallen ook een wereldstekker mee, zodat je een Google Pixel gewoon in Nederland kunt gebruiken en opladen. Hoe gebruik je deze stekker in combinatie met je oplader uit Engeland?

  1. Schuif het plastic pinnetje van de stekker van je oplader omhoog;
    hoe gebruik je een wereldstekker
  2. Stop de stekker van je oplader in de wereldstekker, zoals in onderstaande afbeelding wordt aangegeven;
    Hoe gebruik je een wereldstekker
  3. Stop de wereldstekker in het stopcontact. Je kunt je telefoon nu opladen zoals je gewend bent!