‹ Alle nieuwsberichten

Gerucht: Samsung-telefoons in de toekomst geen Android, maar Tizen?

Gerucht: Samsung-telefoons in de toekomst geen Android, maar Tizen?

Samsung gebruikt naast Android nog een besturingssysteem voor haar apparaten: Tizen. Dit besturingssysteem heeft Samsung zelf ontworpen. Gaat Samsung in de toekomst voor al haar apparaten Tizen gebruiken?

In een gesprek dat de Korea Times met een hooggeplaatste medewerker van Samung heeft gehad, blijkt dat Samsung serieus overweegt om geen Android meer te gaan gebruiken voor haar toestellen. “Als je geen eigen ecosysteem hebt, dan heb je geen toekomst”, zei de anonieme medewerker, “Tizen is niet zomaar een platform dat is gemaakt voor mobiele apparaten”. Samsung gebruikt op dit moment nog voor alle toestellen die in Europa verkocht worden Android. Ze zijn hiermee natuurlijk enigszins afhankelijk van Google, die met Android zo’n 70% van de markt bezit. Als Samsung de ontwikkeling van Tizen doorzet zouden ze, net zoals Apple met iOS, een eigen ecosysteem met eigen software kunnen creëren, wat ervoor zorgt dat ze meer controle over hun producten zouden krijgen.

Samsung Tizen

Op dit moment zijn er een handvol apparaten die gebruik maken van Tizen, waaronder de smartwatch-lijn, Samsung Gear. Het besturingssysteem van Samsung werd aangekondigd in 2012 maar staat in Europa dus vooralsnog niet op smartphones. Wel zijn er in India bij wijze van test twee smartphones uitgebracht die draaien op Tizen, de Samsung Z1 en de Z3. Deze toestellen werden in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 64 miljoen keer verkocht. De Z1 en Z3 dragen dus niet de Galaxy-naam die we in Europa zo goed kennen van de toptoestellen Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. Deze toestellen draaien op Android, maar wel met een eigen skin van Samsung eroverheen, Samsung TouchWiz. Hiermee laat Samsung zien dat ze in ieder geval capabel zijn in het maken van besturingssystemen. De eerstvolgende stap in de ontwikkeling van Samsung Tizen zou de uitrusting van minder grote systemen zijn, zoals Samsung TV’s en camera’s. Ook deze maken op dit moment nog gebruik van Android. Misschien zijn daarna de smartphones aan de beurt. Dat kan zelfs betekenen dat de Samsung Galaxy S8 met Tizen geleverd wordt in plaats van Android – hoewel dat wel heel snel is, weet je het maar nooit. We wachten het af!

Ben jij ook benieuwd wat Samsung in de toekomst van plan is? Houd Belsimpel.nl in de gaten voor het laatste nieuws!

Bronnen: AndroidWorld, Nu.nl, Korea Times, GSMhelpdesk