‹ Alle nieuwsberichten

Belsimpel legt uit: alles wat je moet weten over 5G!

Belsimpel legt uit: alles wat je moet weten over 5G!

Waarschijnlijk is het voor iedereen inmiddels een bekende term: 5G; de nieuwe, stabielere internetverbinding die ons 4G-netwerk opvolgt. Het onderwerp is al veel besproken, maar wat is 5G nou precies, wat betekent de uitrol van 5G voor jou en moet je direct een nieuwe telefoon en een nieuw abonnement aanschaffen? Belsimpel legt je in deze blog alles uit wat je moet weten!

Wat is 5G?Je hebt vast al in het nieuws of op sociale media voorbij zien komen dat het 5G-netwerk ons 4G-netwerk op termijn gaat vervangen. Maar wat is 5G eigenlijk? En wat zijn de voordelen van 5G ten opzichte van 4G? Dat leggen we je uit in onze blog!

Waarom krijgen we 5G?
Waarom krijgen we eigenlijk 5G, terwijl 4G nog prima lijkt te werken? Inmiddels maken heel veel apparaten, van babyfoon tot smartphone tot smart-TV, gebruik van 4G: het netwerk begint inmiddels aardig vol te raken! Daarom is het verstandig om ook alvast gebruik te gaan maken van een nieuw netwerk.

Wat is 5G precies?
5G is een netwerkverbinding met een grotere bandbreedte dan 4G. Hierdoor is er meer ruimte voor verkeer op de internetsnelweg, vinden er minder opstoppingen plaats als mensen tegelijk van het netwerk gebruik maken en is je internet dus sneller. Ook maakt 5G gebruik van nieuwere technologieën dan 4G. Je ervaart hierdoor minder vertraging (latency), oftewel een snellere reactietijd, en kunt dus sneller beginnen met bijvoorbeeld het downloaden van een film. Onze productspecialist Kas legt je in de video hierboven duidelijk uit hoe dit precies werkt.

Draadloze mobiele communicatie, zoals 5G, maakt gebruik van frequenties in het elektromagnetisch spectrum om zich te verplaatsen. De Europese Unie heeft drie specifieke frequentiebanden aangewezen voor de uitrol van 5G. In principe kun je er vanuit gaan dat een hogere frequentie een hogere bandbreedte heeft, en dus meer verkeer aan kan, maar ook een minder groot bereik heeft. Er wordt wel eens gezegd dat het bereik van 5G veel minder groot is dan dat van 4G, maar omdat 5G drie verschillende frequentiebanden heeft, hoeft dit niet per se zo te zijn. 5G werkt via de volgende frequenties:

 • 700 MHz
  Deze frequentie werd eerst gebruikt voor digitaal tv-kijken, maar is nu gereserveerd voor 5G. Onder andere T-Mobile mag in 2020 gebruik gaan maken van deze frequentie. 5G is via deze frequentie in de praktijk iets sneller dan 4G op het moment is.
 • 3,5 GHz
  Je hebt misschien op het journaal meegekregen dat de Nederlandse Defensie momenteel gebruikmaakt van de 3,5GHz-frequentie voor satellietcommunicatie. De verwachting is dat de frequentie in 2021 of 2022 vrijkomt voor 5G. Zoals in de video hierboven wordt uitgelegd, heeft deze hoge frequentie een grotere bandbreedte waardoor je er meer apparaten op kunt aansluiten. Hierdoor is het internet via deze frequentie een stuk sneller dan 4G!
 • 26GHz
  Het grote voordeel is dat dit véél sneller is dan 4G en dat er veel minder vertraging is. Je kunt hiermee dus ook machines of apparaten realtime besturen; opdrachten worden direct uitgevoerd. In Groningen wordt hiermee al geëxperimenteerd met landbouwmachines. Het nadeel is dat er nog geen Europese regelgeving voor deze frequentie is én dat het bereik van deze frequentie veel kleiner is dan bij 700MHz en 3,5GHz.

Waarvoor gaat 5G gebruikt worden?
5G gaat zoals hierboven uitgelegd onder andere gebruikt worden ter vervanging van 4G: dus voor je smartphone, tablet, slimme speaker, et cetera. Veel sneller dan 4G is 5G voor deze toepassing voorlopig niet, maar met bijvoorbeeld videobellen zul je flink minder last hebben van vertragingen. Daarnaast werkt mobiel gamen via 5G straks ook een stuk prettiger dankzij de lagere vertraging!

Ook nuttig zijn de toepassingen bij andere producten, zoals zelfrijdende auto’s. Dankzij het 5G-netwerk kan een zelfrijdende auto straks veel sneller reageren op objecten, overstekende kinderen en andere dingen waar de mens op dit moment nog beter in is dan de gemiddelde slimme auto. Dankzij 5G wordt de zelfrijdende auto dus eindelijk werkelijkheid!

Andere interessante toepassingen zijn vooral op het gebied van het internet-der-dingen. Hoe dit precies gaat ligt iets ingewikkelder, maar je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende toepassingen:

 • Minder files in steden dankzij slimmer verkeersmanagement (bijvoorbeeld met ‘slimme’ stoplichten);
 • Robots, bijvoorbeeld chirurgenrobots, die zonder vertraging bestuurd kunnen worden;
 • Verbeterde automatische industrie; fabrieken die veel robots gebruiken, zonder dat daar gigantisch veel kabels voor nodig zijn (wat nu het geval is omdat wifi/4G niet snel genoeg is).

Kortom: de mogelijkheden met 5G zijn eindeloos!


Waarom een 5G-abonnement en -telefoon?Als jij straks gebruik wilt maken van het nieuwe 5G-netwerk heb je zowel een 5G-ready abonnement als een telefoon met 5G-ondersteuning nodig. Maar wanneer moet je nou kiezen voor een 5G-verbinding? Zoals hierboven ook uitgelegd, zul je in eerste instantie niet heel veel merken van het snelheidsverschil tussen 4G en 5G. Als je echter veel zware games speelt of graag videobelt, profiteer je met 5G wel van een lagere latency. Je ervaart minder vertraging tijdens het gamen en kunt videobellen in een hogere kwaliteit. Ook voor diegenen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen, is een 5G-ready abonnement en een 5G-telefoon natuurlijk een must.


5G-ready abonnementen

Benieuwd wanneer jij gebruik kunt maken van 5G? T-Mobile is in Nederland de eerste provider die 5G lanceert. Vanaf maart 2020 kun je bij de provider terecht voor een 5G-ready abonnement. Ook Vodafone bereidt zich voor op de toekomst met 5G-ready abonnementen.

5G-abonnement bij T-Mobile
Begin maart lanceerde T-Mobile in Den Haag (de eerste Nederlandse 5G-gemeente) tijdens de 5G-experience het T-Mobile 5G Ready-abonnement. Inwoners van de gemeente konden, onder andere in een VR Dome, kennismaken met de mogelijkheden van 5G. De ambitie van T-Mobile is om 5G als eerste provider landelijk in Nederland uit te rollen.

T-Mobile’s bundel is 5G-ready, wat betekent dat je overal waar in de toekomst 5G beschikbaar is, gebruik kunt maken van 5G. Het is dan een kwestie van een knopje omzetten, en dan verandert 4G bovenin je telefoonscherm naar 5G! Zo loop je voorop en ben je klaar voor de toekomst. Totdat het 5G-netwerk is uitgerold, blijf je bellen, sms’en en internetten vian T-Mobile’s snelle 4G-netwerk.

Kies bij T-Mobile bijvoorbeeld voor een T-Mobile Unlimited Plus-abonnement. Het abonnement kost €37,50 per maand. Hiervoor krijg je:

 • Unlimited bellen en sms’en in Nederland, in de EU en vanuit Nederland naar de EU
 • Unlimited data in Nederland op het snelste en best geteste mobiele netwerk
 • 18 GB/mnd data in de EU
 • Extra veilig internet met Extra Veilig online
 • Een 5G ready-abonnement: als eerste toegang tot het 5G-netwerk!

5G-ready bij Vodafone
Vanaf maart 2020 kunnen Vodafone-klanten met een Red-abonnement automatisch gebruikmaken van 5G zodra dit gelanceerd wordt. Alle Red-abonnees zijn dus 5G-ready! Daarnaast heeft Vodafone een nieuw Red-abonnement toegevoegd: Red Unlimited. Met dit abonnement heb je onbeperkt belminuten/sms’jes en onbeperkte data én ben je 5G-ready. Vodafone timmert al langer aan de weg met 5G. Zo is de provider wereldwijd leidend in 5G met testprojecten in 9 landen. Ook werkt Vodafone mee aan 5Groningen, waarbij toepassingen van 5G getest worden in Noord-Groningen. Denk bijvoorbeeld aan het meten van ziekten bij gewassen op het land. Dankzij 5G kunnen deze grote datahoeveelheden snel doorgestuurd worden voor een analyse.

Daarnaast heeft Vodafone Eindhoven omgetoverd in een 5G-field-lab. Op meerdere plekken in Eindhoven kun je hierdoor al gebruikmaken van 5G. Onder andere voetbalclub PSV test Vodafone’s 5G-netwerk.

Wil jij ook 5G-ready zijn? Dan heb je bij Vodafone de keuze uit de volgende bundels:

 • Vodafone Red Essential: 20 GB data en onbeperkt bellen/sms’en.
 • Vodafone Red: 40GB data en onbeperkt bellen/sms’en.
 • Vodafone Red Together: 100GB data en onbeperkt bellen/sms’en.
 • Vodafone Red Unlimited: Onbeperkte data en onbeperkt bellen/sms’en.

Meer nieuws over: