‹ Alle nieuwsberichten

Kinderen en smartphones: wie betaalt de kosten?

Kinderen en smartphones: wie betaalt de kosten?

Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft voor Belsimpel.nl onderzoek gedaan naar kinderen en de omgang met de kosten van een mobiele telefoon. Daaruit blijkt onder andere dat 75% van de Nederlandse ouders het smartphonegebruik van hun kind (t/m 18 jaar) betaalt.

Het Nibud stelde vragen aan 1.327 Nederlandse ouders, met in totaal 2.312 kinderen. De leeftijd van de kinderen varieerde tussen de 4 en 18, met een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar.

Hieruit blijkt dat 70 procent van de Nederlandse kinderen een smartphone heeft. Van deze kinderen heeft 9 op de 10 een tegoed van een provider, met een abonnement of prepaid. De overige kinderen maken alleen gebruik van wifi, bijvoorbeeld thuis of op school.

Wie betaalt de verbruikskosten van de smartphone?

Veruit de meeste ouders betalen de verbruikskosten van hun kind. Dit is gemiddeld €12,- per maand per kind, en zelfs €13,- als de kinderen zonder kosten niet worden meegeteld.

Grafiek 1: Verbruikskosten

Hoewel meer dan de helft van de ouders een verbruikslimiet instelt waar hun kind(eren) niet overheen kunnen gaan, is in grafiek 2 te zien dat niet alle ouders dat doen.

Grafiek 2: Buitenbundelkosten

Reparatiekosten

Het is bijna niet te vermijden dat de smartphone van je kind eens kapot gaat. Een kind speelt, rent, fietst en neem ook overal zijn mobiele telefoon mee naar toe. De reparatiekosten van een telefoon kunnen erg hoog zijn. Het is dan ook niet verrassend dat de meeste ouders deze reparatiekosten voor hun rekening nemen, zie grafiek 3.

Grafiek 3: Reparatiekosten

Volgend op de vraag over de reparatiekosten is natuurlijk de vraag of kinderen dan ook sparen voor deze kostenpost. Hieruit kwam naar voren dat maar liefst meer dan de helft van de Nederlandse kinderen geen geld apart zet voor een eventuele reparatie of een nieuwe telefoon. Uit grafiek 4 valt op te maken dat slechts 8% van de kinderen geld spaart voor een reparatie of vervanging van de smartphone.

Grafiek 4: Sparen voor reparatie of nieuwe telefoon

Voor vragen of meer informatie mail naar pers@belsimpel.nl.