‹ Alle nieuwsberichten

Hands-on HTC U11: smartphone die je bestuurt door te knijpen

Hands-on HTC U11: smartphone die je bestuurt door te knijpen

HTC heeft deze week de HTC U11 aangekondigd, hun vlaggenschip voor 2017. Het nieuwe toestel bestuur je door erin te knijpen en beschikt over krachtige hardware en de best beoordeelde smartphonecamera ooit. Wij hebben er al eentje in handen kunnen nemen en onze eerste indrukken alvast op een rijtje gezet.

Edge Sense

Er is één unieke eigenschap die de HTC U11 onderscheidt van andere high-end telefoons. Je bestuurt de smartphone namelijk ook door erin te knijpen. HTC heeft in het afgelopen jaar al een paar keer de indruk gewekt dat ze een dergelijke functie toe zouden voegen, maar hoe het zou werken wisten we tot recent nog niet. Het Taiwanese bedrijf heeft nu de functie eindelijk naar de markt gebracht, onder de naam Edge Sense.

Wij waren in eerste instantie redelijk sceptisch over deze functie, maar na het toestel een tijdje in handen te hebben gehad zijn we van mening veranderd. Het voelt niet gek om in de HTC U11 te knijpen en je hebt niet het gevoel dat je per ongeluk je telefoon beschadigt door er te hard in te knijpen. Je kunt bijvoorbeeld de zaklamp aan- en uitzetten of Google Assistent activeren. Ook is het mogelijk om elke gewilde applicatie te starten, handig voor bijvoorbeeld WhatsApp, een browser of Facebook.

Of Edge Sense zal blijven hangen is nog niet duidelijk. Het is duidelijk dat de functie erg bijzonder is en de telefoon reageert snel en accuraat wanneer je er in knijpt. De vraag blijft echter of het genoeg toevoegt aan de ervaring om het te blijven gebruiken. Wij zijn voor nu in ieder geval onder de indruk!

Best beoordeelde camera en high-end specificaties

De camera van de HTC U11 heeft van DxOMark de hoogste beoordeling die een smartphonecamera ooit heeft gekregen ontvangen. Het bedrijf staat wereldwijd bekend om haar waardering van camera’s en doet dit ook voor bijna alle high-endtoestellen. Ook wij zijn erg te spreken over de camera. Handig is ook dat je Edge Sense kunt gebruiken om snel in je camera-app te komen! Foto's die we gemaakt hebben met het toestel in de testperiode zagen er goed uit, maar een volledig oordeel kunnen we pas vellen na een langere testperiode.

De HTC U11 beschikt over een lading krachtige hardware en is qua specificaties absoluut één van de beste smartphones ontwikkeld tot nu toe. Zo beschikt de smartphone over een Qualcomm Snapdragon 835-processor, 4GB aan werkgeheugen en is het toestel spatwaterdicht met een IP67-beoordeling. In de tijd dat we de HTC U11 aan het gebruiken waren viel het ons ook op dat het toestel erg vloeiend werkte. We hoefden nooit te wachten totdat apps en menu's geladen waren.

Ontwerp en geluid

Het ontwerp van de HTC U11 is grotendeels gebaseerd op dat van U Ultra. Er is helaas weer geen 3,5mm-poort te vinden op het toestel, maar je krijgt nu gelukkig wel een adapter in de doos. Hiermee kun je je USB-C-poort toch gebruiken voor je normale oordopjes. Verder is de achterkant van het toestel weer gemaakt van hetzelfde glas als de U Ultra. Dit vond ik op de voorganger niet echt een aantrekkelijke look, maar ik moet bekennen dat ik het op het zwarte model nog best mooi vind.

Volgens HTC zou het geluid, dat via een DAC (Digital-To-Analog Converter) in de adapter wordt verwerkt, zeer indrukwekkend zijn. Wij zijn er echter nog niet aan toe gekomen om dit te testen, maar het is wel iets om enthousiast over te worden. Wat we echter wel jammer vinden is dat we zonder adapter geen muziek kunnen luisteren via onze oordoppen met 3,5mm-aansluiting.

Beschikbaarheid

De HTC U11 en de HTC U11 met dual-simfunctie zijn nu al te verkrijgen op Belsimpel.nl!