‹ Alle nieuwsberichten

De toekomst van smartphone displays: OLED

De toekomst van smartphone displays: OLED

Een steeds interessantere ontwikkeling op het gebied van displays is de OLED-technologie. In theorie is dit scherm zelfs oprolbaar en verschillende fabrikanten zijn bezig dit werkelijkheid te maken. In dit artikel lees je alles over dit interessante staaltje techniek.

Er is een steeds interessantere ontwikkeling op het gebied van displays is de OLED-technologie. Deze schermen produceren de mooiste kleuren, bieden een oneindig contrast en hebben grote kijkhoeken. Het scherm geeft een hele mooie zwarte kleur, omdat de zwarte achtergrond daarvoor wordt gebruikt. Dat bespaart ook weer batterij! Veel grote smartphoneproducenten maken al gebruik van de technologie. Omdat OLED-schermen ook flexibel kunnen zijn, bestaan er ook buigbare en zelfs oprolbare schermen!

Grote investeerders

Omdat OLED-displays erg dun, efficiënt en extreem helder zijn, worden ze steeds meer in smartphones gebruikt. Samsung zoekt elk jaar weer de grens op met hun eigen Super AMOLED-schermen. Denk bijvoorbeeld aan het “infinity display” van de Galaxy S8 en S8+. Andere bedrijven zoals bijvoorbeeld Google en Apple, directe concurrenten van het Koreaanse bedrijf, blijven zeker niet achter. Zo heeft Apple volgens geruchten recent 70 miljoen OLED-panelen aangeschaft bij Samsung en heeft Google bekendgemaakt meer dan 800 miljoen euro te willen investeren in de productie van dit type schermen.

Waar kun je nu een OLED-display vinden?

Er komen steeds meer smartphones en tablets die gebruik maken van OLED-technologie uit. Wanneer het gaat over OLED in kleinere schermen heeft men het vaak over (Super) AMOLED. Naast Samsung, Google en binnenkort Apple zijn er verscheidene andere bedrijven die deze schermen aanbieden. Dat aantal is alleen maar aan het groeien. Wij verwachten dat AMOLED schermen binnen een paar jaar de standaard worden voor alle smartphones. Op grotere schaal laat LG al een tijdje zien dat op grotere schermen, denk bijvoorbeeld aan TV’s, OLED technologie ook erg veel kan doen voor de kwaliteit.

Opvouwbare telefoons

Eén van de grootste voordelen van deze technologie is dat de displays buigbaar kunnen worden gemaakt. Dit concept ken je waarschijnlijk al een tijdje van de Samsung Edge telefoons of bijvoorbeeld LG Flex van jaren geleden. Dat is echter alleen nog maar het begin! LG liet bijvoorbeeld eerder dit jaar al een scherm zien dat compleet oprolbaar is. Men is nog niet ver genoeg om op grote schaal oprolbare touchscreens te produceren, maar volgens ons is dat alleen maar een kwestie van tijd.

Bron: nikkei.com en oled-info.com