‹ Alle nieuwsberichten

Nederlanders grootverbruikers van mobiele data

Nederlanders grootverbruikers van mobiele data

Naar aanleiding van onze Twitter-poll van afgelopen weekend hebben we hier wat feitjes over dataverbruik voor je op een rijtje gezet. Zo gebruiken we met zijn allen steeds meer data en zijn we steeds meer online.

Dat we meer data verbruiken is logisch: internet wordt steeds sneller en steeds goedkoper. Maar wist je bijvoorbeeld dat we in 2022 waarschijnlijk ruim zeven keer zo veel data zullen verbruiken als nu? En dat we in 2012 gemiddeld slechts 187MB verbruikten? Ter vergelijking: in onze poll  gaf 52% aan meer dan 2 GB per maand te verbruiken!

Aantal smartphonegebruikers blijft voorlopig groeien

Waar het aantal smartphonegebruikers in 2014 nog rond de 1,5 miljard lag is dat nu, in 2017, gestegen naar 2,3 miljard. De verwachting voor 2020 is dat het aantal smartphonegebruikers dan rond de 2,9 miljard ligt. In Nederland is onderzoek gedaan onder mensen van 18 tot 80 jaar, waarvan 81 procent vorig jaar beschikte over een smartphone. Kinderen onder de 18 met smartphones zijn dus niet meegerekend. We verwachten dus dat dit aantal in de werkelijkheid een stuk hoger ligt, aangezien veel kinderen in de brugklas al een smartphone hebben.

Mobiele data

Met het aantal smartphonegebruikers stijgt ook het aantal mensen dat gebruik maakt van mobiele data: er is immers niet overal wifi beschikbaar en je wilt toch bereikbaar blijven. Vorig jaar is gemeten dat Nederlanders met mobiel internet gemiddeld 890MB per maand verbruiken. Ter vergelijking: in 2012 lag het gemiddeld dataverbruik van Nederlanders nog op 187MB.

Het houdt niet op bij bijna een gigabyte per persoon: de verwachting is dat we in 2022 ruim vier keer zo veel data als nu zullen verbruiken. Sommige websites voorspellen zelfs 4,5 GB per persoon, per dag! Dit komt omdat de internetsnelheid steeds hoger wordt en het daarmee steeds aantrekkelijker wordt om online video’s te streamen en muziek te luisteren. Daarnaast wordt de kwaliteit van video’s ook steeds beter, waardoor ze meer MB’s verbruiken.

Hoeveel MB’s heb je nodig?

Hoeveel MB’s je nodig hebt, is per persoon verschillend. De één werkt thuis en heeft dan wifi terwijl de ander veel onderweg is en dus meer MB’s nodig heeft. Ook maakt het verschil wat je doet met je MB’s: veel gébruiken hoeft niet veel vérbruiken te betekenen. WhatsApp heeft bijvoorbeeld maar heel erg weinig MB’s nodig om berichten te versturen en ontvangen, voor e-mail geldt hetzelfde. Skype en het streamen van muziek of video’s verbruiken de meeste MB’s. Een maand lang whatsappen verbruikt dus minder MB’s dan het kijken van een lange video in een hoge kwaliteit.

Bij Belsimpel hebben we abonnementen voor elk type internetverbruiker. Of je nu op zoek bent naar een Sim Only-abonnement of een telefoon + abonnement, en of je een klein- of grootverbruiker bent: wij vinden altijd het beste abonnement voor jou!

Bron: Statista, TU Eindhoven, Dialogic

Meer nieuws over: