Vergelijken van mobiel internet abonnementen

Ben je op zoek naar mobiel internet voor je laptop? Dan zijn er allerlei dingen waar je naar kunt kijken als je abonnementen gaat vergelijken. Waar moet je op letten en wat is voor jou belangrijk? Belsimpel legt het uit.

1. Datalimiet

Een datalimiet is de hoeveelheid data, dus “hoeveel internet”, die je per maand mag verbruiken. Hoe groter deze limiet is, hoe langer en intensiever je toegang hebt tot het internet. Een lage limiet betekent dat je tegoed eerder op is, maar de maandprijs is ook lager. Meer data is meestal relatief goedkoper.

2. Maximumsnelheid

Verschillende mobiele internetabonnementen voor je laptop hebben verschillende maximumsnelheden. Dit is het theoretisch maximum, dat wil zeggen de snelheid die bij maximaal bereik mogelijk is. Deze verschilt per provider, maar soms ook per bundel van dezelfde provider. Let hier altijd goed op als je mobiel internet vergelijkt.

3. Dekking

In Nederland zijn er vier netwerken: Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2. Deze zijn alle vier landelijk dekkend. Alle andere providers zitten op één van die vier netwerken. Het is slim om ook deze dekking te vergelijken wanneer je een provider zoekt. Deze is in de stedelijke gebieden vergelijkbaar, maar kan daarbuiten verschillen. Voor een overzicht van de dekking per netwerk, ga je naar deze pagina.

4. Als je data op is...

Wat gebeurt er als je data op is? Vaak heb je nog toegang tot een dataverbinding, maar moet je dan extra betalen? Dat is niet overal hetzelfde geregeld. De ene provider houdt je kosteloos online tegen een (veel) lagere snelheid, de ander laat je op dezelfde snelheid door surfen tegen betaling. Het is slim om ook hierop te letten wanneer je een mobiel data-abonnement afsluit.