Welke technieken zijn er voor Mobiel Internet op je laptop?

Mobiele internet abonnementen, ook wel mobiele data abonnementen, werken op dit in Nederland op basis van drie technieken: GPRS, UMTS, HSDPA (ook wel 3G) en LTE (ook wel 4G).

Dekking & netwerkselectie

GPRS, UMTS, HSDPA (3G) en LTE (4G) zijn verschillende technieken. De verbindingen lopen in deze volgorde op in snelheid. De dekking van de GPRS- en UMTS-technologie is gelijk aan de dekking van het mobiele telefonie netwerk. Werkt je telefoon, dan beschik je vrijwel altijd ook over internet. De dekking van het snelle 4G is op dit moment bij KPN, Vodafone en T-Mobile minimaal 90% in Nederland. Gelukkig kiest je modem altijd automatisch de snelst beschikbare technologie!

GPRS

GPRS is eerste serieuze stap geweest richting het mobiele internet-netwerk en staat voor General Packet Radio Service. Het is een speciale techniek gebaseerd op het GSM-netwerk waarmee we bellen. De techniek zorgt ervoor dat verzenden en ontvangen van data sneller gaat. De maximale snelheid van GPRS is 52 Kb/s.

GPRS-EDGE

GPRS-EDGE is een verouderde techniek die werd toegepast in het eigen Mobiele Internet netwerk van Telfort. Je kunt GPRS-EDGE zien als een boost op GPRS. Met de GPRS-EDGE-technologie werd een snelheid behaald van 240Kb/s en deze techniek zat daarmee tussen GPRS en UMTS in. Na de overname van Telfort door KPN werd het EDGE-netwerk van Telfort ontmanteld. De klanten werden overgezet op het UMTS en HSDPA-netwerk van KPN. Ondanks het feit dat EDGE in Nederland niet meer bestaat wordt deze techniek onder andere in de Verenigde Staten nog gebruikt.

UMTS

UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunication System. Men noemt UMTS ook wel 3G, omdat het de derde generatie mobiele internet-technologie is. Deze vergelijking laat GPRS-EDGE buiten beschouwing. De UMTS-dekking in Nederland is erg goed en kan een downloadsnelheid van 384Kb/s bereiken. Over UMTS was regelmatig ophef omtrent vermeende gezondheidsschade door de straling ervan. Tot op heden zijn er echter geen belangrijke aanwijzingen die onderbouwen dat UMTS risico’s met zich meebrengt.

HSDPA en HSUPA

HSDPA is een verbetering op het UMTS-netwerk en staat voor High Speed Downlink Packet Access. HSDPA wordt ook wel gezien als 3,5G. Bij HSDPA hoort ook HSUPA, waarbij de ‘U’ staat voor ‘Uplink’. Kort gezegd zorgt HSDPA voor het verkeer van internet naar jouw toestel toe (zoals Facebook bekijken of apps downloaden) en zorgt HSUPA voor het verkeer van jouw toestel naar internet toe (zoals het versturen van een WhatsAppje of foto’s).

4G

Providers zijn nog steeds bezig met de nieuwe standaard voor mobiel internet: 4G. Dit staat voor vierde generatie mobiel internet. Deze techniek ondersteunt snelheden tot wel 300 Mb/s en is meer en meer landelijk dekkend. Er wordt zelfs al gebouwd aan de opvolger: 4G+.

WiFi

Naast de mobiel internet-technieken op basis van het mobiele telefoonnetwerk is er ook WiFi, dat staat voor Wireless Fidelity. WiFi is eigenlijk hetzelfde als een draadloze internetverbinding zoals je thuis hebt. Nadelen van WiFi zijn het beperkte bereik en de matige beveiliging. Er is daarom geen landelijk dekkend netwerk en WiFi is alleen te gebruiken op zogenaamde hotspots. Door deze beperkingen wordt WiFi weinig gebruikt als mobiel internet-technologie.