Klantenservice vandaag geopend vanaf 9.00 uur Orderstatus

Welke Mobiel Internet modems zijn er?

Mobiel Internet modems komen in een aantal varianten:

  1. USB-modem
  2. Expresscard datacard
  3. PCMCIA datacard
  4. Multi-pc modem
  5. Laptops met ingebouwd modem

USB-modem

Het USB mobiel internet modem lijkt het meest op een normale USB-stick voor dataopslag. Vanwege de bekende KPN-reclame wordt het USB-modem nu ook vaak Dongel genoemd. Het modem is erg gebruiksvriendelijk omdat de drivers al op de stick staan en automatisch installeren zodra je de USB stick aansluit op je laptop, pc of Macbook. Dit is dan ook het grootste voordeel van een USB-modem: hij is aan te sluiten op alle computers, laptops, pc's en Macbooks, omdat ze altijd wel beschikken over een USB aansluiting. Je USB-modem is dus niet gekoppeld aan één specifieke computer en kan op verschillende apparaten gebruikt worden. De nieuwste USB-modems beschikken zelfs over drivers voor Linux, wat tot op heden een flink probleem was.

Expresscard

Als je geen vrije USB-poort op je laptop of Macbook hebt, dan kan een Expresscard mobiel internet-modem een oplossing zijn. Een expresscard is een speciale insteekkaart die je in een sleuf aan de zijkant van je laptop of Macbook steekt. Een voordeel van de Expresscard is dat je geen USB-aansluiting gebruikt en een deel van het mobiel internet-modem zich binnenin de laptop bevindt. Een nadeel is dat de antenne het signaal voor mobiel internet door de behuizing minder goed kan ontvangen. Een externe antenne biedt dan uitkomst.

PCMCIA datacard

De PCMCIA datacard is de voorloper van de Expresscard en is ook een insteek mobiel internet-kaart die in het PCMCIA-slot van een laptop verdwijnt. Het verschil tussen de PCMCIA-slot en het Expresscard-slot is dat het PCMCIA-slot breder is dan het Expresscard-slot. In veel gevallen is het verstandig om voor een USB-modem te kiezen in plaats van een PCMCIA mobiel internet-modem, omdat er geen laptops meer gemaakt worden met een PMCIA-aansluiting.

Multi-pc modem of Mobiel Internet Router

Heb je meerdere computers op een locatie waar geen vaste verbinding beschikbaar is? Dan is een multi-pc mobiel internet-modem een uitkomst! Met een Mobiel Internet-Router kan je één mobiel internet abonnement delen met verschillende gebruikers. Ideaal dus voor op een boot, evenement, in een anti-kraakpand of als tijdelijke oplossing voor een onderneming die wacht op een vaste internetaansluiting. De router beschikt net als een mobiele telefoon of ander mobiel internet-modem over een simkaartslot waar de simkaart van het mobiel internetabonnement ingestoken wordt. Met een paar klikken ben je online. De mobiel internet-router beschikt over zowel netwerkkabelaansluitingen als WiFi, zodat je je mobiel internetverbinding ook draadloos kunt delen. Omdat er verschillende gebruikers gebruik maken van één abonnement is het verstandig om een abonnement te nemen zonder datalimiet en met hoge snelheid.

Laptops met ingebouwd mobiel internet modem

Sinds kort zijn er ook laptops met een ingebouwd mobiel internet modem. De simkaart voor het mobiel internet abonnement gaat rechtstreeks in de laptop. Vaak is de antenne, net als de WiFi-antenne, ingebouwd in het beeldscherm waardoor de ontvangst uitstekend is. Een laptop met ingebouwd modem is ideaal omdat er geen losse modems meer meegenomen hoeven te worden. Met een ingebouwd modem kun je andere laptops of desktops niet tijdelijk van mobiel internet voorzien, terwijl dat met USB-modems wel mogelijk is. Laptops met een ingebouwd mobiel internet-modem, ook wel 3G-laptops genoemd, zijn er in twee varianten. De reguliere laptops hebben een formaat vanaf +/- 14 inch, terwijl de netbooks, ook wel minilaptops genoemd, veel kleiner zijn. Laptops met ingebouwd mobiel internet modem zijn echter nog geen gemeengoed en zijn daardoor verhoudingsgewijs vaak duurder dan reguliere laptops.