Klantenservice vandaag geopend vanaf 9.00 uur Orderstatus

Hoe snel is Mobiel Internet op je laptop?

Mobiel Internet heeft in de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt in snelheid. Enkele jaren geleden was mobiel Internet nog ontzettend traag. Tegenwoordig is dat gelukkig veranderd en behalen de snelste abonnementen van Vodafone, T-Mobile en KPN een theoretische downloadsnelheid tot wel 150 MB/s. De snelheid die deze 4G-abonnementen in praktijk behalen is meestal wat lager en verschilt per provider. Een dergelijke snelheid is te vergelijken met de WiFi-snelheid bij je thuis. Je hebt met 4G dus onderweg net zo snel internet als thuis!


Uploadsnelheid

De snelheid van mobiel internet is asymmetrisch. Dat wil zeggen dat de snelheid waarmee je informatie ontvangt (downloadsnelheid) vaak hoger is dan de snelheid waarmee je informatie via internet verstuurt (uploadsnelheid). Dit is in de regel geen probleem omdat de meeste gebruikers meer informatie ontvangen dan versturen tijdens het internetten. Lange tijd was de uploadsnelheid van het mobiel internet een knelpunt voor mensen die grote bestanden mobiel wilden versturen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een persfotograaf die hoge-kwaliteitsfoto’s naar de redactie stuurt vanaf elke locatie in het land. Gelukkig is de uploadsnelheid van het mobiele internet ondertussen flink verhoogd.


Snelheidsverlaging

Bij een groot aantal mobiele internetabonnementen wordt je internetsnelheid verlaagd als je databundel op is. Dankzij deze regeling is het veel hogere buitenbundel-tarief vervallen en kom je dus niet meer voor monsterlijke bedragen te staan als je buiten je bundel internet. Bovendien kun je met de verlaagde snelheid in de praktijk vaak nog prima surfen en WhatsApp-berichten ontvangen. Wil je geen snelheidsverlaging, kies dan voor een grotere databundel of een abonnement waarbij de snelheid niet verminderd wordt. Ook is het vaak mogelijk een eenmalige MB-bundel aan te schaffen om zo weer op maximale snelheid verder te internetten.