BlackBerry informatie over BlackBerry OS, App World, Games en updates

Over BlackBerry OS

BlackBerry OS is het mobiele besturingssysteem dat ontwikkeld is door het Canadese BlackBerry. Het BlackBerry OS is vooral bekend geworden door de goede ondersteuning voor bedrijfsmail en door het fysieke toetsenbord. Tegenwoordig hebben niet alle toestellen van BlackBerry nog een fysiek toetsenbord. Blackberry heeft daarnaast ook telefoons met een “normaal” touchscreen toetsenbord, waar opnieuw veel aandacht is besteed aan het gebruiksgemak. Het besturingssysteem richt zich daarnaast veel op multitasking. Het besturingssysteem is onder licentie ook verkrijgbaar voor andere bedrijven. Zo is het mogelijk dat het OS ook op andere toestellen dan BlackBerry alleen draait.


Voordelen van BlackBerry OS

De supersnelle tekstinvoer en goede e-mailmogelijkheden zijn niet langer de enige speerpunten van het besturingssysteem. Het BlackBerry OS staat bekend als betrouwbaar en voorziet haar gebruikers van goede beveiliging. Hierom gebruiken veel overheden andere belangrijke organisaties BlackBerry’s. Met multitasking switch je supersnel tussen verschillende applicaties. Met de BlackBerry Hub ontvang je al je berichten bovendien op één centrale plek. De BlackBerry World is de plek waar je applicaties en andere toepassingen voor op je toestel downloadt.


BlackBerry Messenger

BlackBerry Messenger (BBM) is een gratis instant-messaging-programma voor het versturen van berichten. Eerder konden er met dit programma alleen berichten verstuurd worden tussen BlackBerry-gebruikers. Tegenwoordig is BBM ook beschikbaar voor andere besturingssystemen. BlackBerry Messenger staat binnen Nederland ook wel bekend als “pingen”. Het versturen van berichten met BlackBerry Messenger is gratis. Daarnaast bel je met deze Messenger gratis met andere BBM-gebruikers via je dataverbinding.


BlackBerry World

De BlackBerry World is de online winkel die hoort bij het BlackBerry OS. Hier download je applicaties, boeken, tijdschriften, muziek en meer om je toestel te personaliseren. Er zijn veel verschillende soorten applicaties beschikbaar, zowel betaald als gratis.


Amazon Appstore

Vanaf BlackBerry 10.3 is het mogelijk om alle Android-apps te verkrijgen via de Amazon Appstore. Hiermee heeft de gebruiker toegang tot meer dan 1,4 miljoen apps, waardoor de mogelijkheden van BlackBerry-toestellen enorm vergroten.


BlackBerry Versies

We hebben de twee meest recente versies van het BlackBerry-besturingssysteem voor je op een rijtje gezet:

BlackBerry 10.2 OS

BlackBerry 10 OS werd op 30 januari 2013 geïntroduceerd en was een erg grote verandering ten opzichte van de voorgaande versies. Twee versies later zijn er veel verbeteringen in het besturingssysteem doorgevoerd. Zo is software geoptimaliseerd om één toestel voor werk en privé te gebruiken, terwijl je de twee toch gescheiden houdt. Daarnaast is er een speciale Priority Hub toegevoegd. Hiermee heb je een snel overzicht van je meest belangrijke berichten. Ook heeft BlackBerry de batterijduur flink verbeterd, met extra opties om dit bij te houden. Bovendien reageer je nu op ingekomen berichten in het lockscreen. Je hoeft dus niet eerst je telefoon te ontgrendelen om snel te reageren!

BlackBerry 10.3 OS

BlackBerry 10.3.2 OS is op dit moment de meest recente versie van BlackBerry’s besturingssysteem. Hier is onder andere extra bescherming tegen diefstal toegevoegd in BlackBerry Protect. Ook is BlackBerry Blend toegevoegd. Deze software integreert je BlackBerry-toestel met je tablet of computer, waardoor je veel makkelijker switcht tussen verschillende apparaten. Ook heeft Blackberry de camera, kalender en browser-functies verbeterd. Sinds 10.3.1 is daarnaast de Amazon Appstore beschikbaar om Android-apps te downloaden op je BlackBerry-toestel.


BlackBerry Updates

Er zijn drie verschillende manieren om BlackBerry-updates uit te voeren:

  • Internet: Op internet zoeken naar een update is vaak makkelijk. Updates voor je besturingssysteem zijn altijd beschikbaar op de website van BlackBerry.
  • BlackBerry Desktop software: Deze software verbindt je smartphone met de computer en zoekt vervolgens naar updates.
  • Over-The-Air: Met Over-The-Air- (OTA-) updates download je updates direct op je BlackBerry. Hierbij heb je geen verbinding met een computer nodig.

BlackBerry OS vs Android

Op het gebied van de mobiele besturingssystemen heeft BlackBerry de strijd met Android verloren, tegenwoordig zijn alle BlackBerry-smartphones namelijk van dit besturingssysteem voorzien. Android is het populaire mobiele besturingssysteem van Google wat nagenoeg op elke niet-Apple smartphone is geïnstalleerd. Kijk voor meer informatie over Android eens op de Android-pagina.


BlackBerry Telefoons


Hier vind je een overzicht van alle BlackBerry-toestellen.