Apple informatie over iPhone, iPad, iOS, iTunes, de App Store, navigatie en garantie

Over Apple

Apple Inc. is van oorsprong een Amerikaans elektronicabedrijf en is gevestigd in Californië. Het bedrijf is opgericht in 1976 door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak. Steve Jobs was in het verleden fruitariër en hij heeft dan ook de naam Apple bedacht. Ze zijn vooral bekend geworden door de Macintosh computer, iPod en later de iPhone en de iPad. In 1997 stond Apple op de rand van de afgrond en zijn ze dan ook een geheel nieuwe koers gaan varen.

Vanaf 2000 zijn ze zich gaan ontwikkelen op een breder vlak met onder andere de introductie van de iPod en de iTunes Store. Vanaf dit moment richtte Apple zich dus niet meer alleen op het ontwikkelen van computers. Op 9 januari 2007 kwam daar de Apple iPhone bij. Een absolute revolutie met de integratie van een mobiele telefoon, iPod en PDA in één. Vooral qua eenvoud, design en gebruikersgemak is de iPhone onderscheidend. Apple onderscheidt zich met name in het design van zijn producten. Het is vaak een voorloper op het gebied van nieuwe concepten, slimme marketing en heeft een trouwe aanhang met fervente Apple-liefhebbers.


Apple iPhone

De eerste generatie iPhone werd op 9 januari 2007 door Steve Jobs aangekondigd op Macworld. Het toestel was vanaf dag één een groot succes. Op 9 juni 2008 kondigde Apple een vernieuwde versie aan: de iPhone 3G. Deze werd op 11 juli 2008 verkrijgbaar in 70 landen, waaronder Nederland. De lancering in Nederland was een ongekend succes en zorgde dan ook voor lange rijen bij de betreffende verkooppunten. Overigens is er elk jaar bij de lancering van een nieuwe iPhone ongekend veel publiciteit en aandacht. Een jaar later werd de iPhone 3G opgevolgd door de iPhone 3GS, waarbij de S voor speed of snelheid staat. De iPhone 3GS is opgevolgd door de iPhone 4 en de iPhone 4S. De iPhone 4 is weer een stukje sneller, heeft een nog helderder display en een prachtig design. De iPhone 4S is nog sneller dankzij de dual-core A5-chip, bovendien bevat het een iSight-camera die nog betere foto’s maakt dan eerst. De iPhone 4S werd tegelijk met de iPhone 4 8GB uitgebracht, dit is een kleinere versie van de iPhone om hem zo betaalbaarder te maken.

Hierna kwamen de iPhone 5 en 5S, met nog meer verbeteringen. Sinds de iPhone 5S is uitgebracht is de iPhone 5 nog beperkt leverbaar. Tegelijk met de 5S werd ook de plastic iPhone 5C gelanceerd, een goedkopere iPhone-variant. In het najaar van 2014 werd de iPhone uitgebracht in twee varianten: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Op 9 september 2015 heeft Apple de S-versie van laatstgenoemde modellen gelanceerd: de iPhone 6S en iPhone 6S Plus. Een jaar lang waren dit de meest geavanceerde iPhones, maar in 2016 volgde hierna de iPhone 7: een krachtpatser in een stijvol jasje. In 2017 bestaat de Apple iPhone tien jaar, waardoor de verwachtingen van te voren enorm hoog waren. Op 12 september 2017 presenteerde Apple drie iPhones: de iPhone X, uitgesproken als iPhone 10, de iPhone 8 en 8 Plus. Bekijk ook alle iPhone varianten die momenteel worden aangeboden door Belsimpel.nl. Daarnaast kun je de beste iPhone aanbiedingen bekijken op de site van Belsimpel.


Apple iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max

De iPhone XS en XS Max zijn in 2019 opgevolgd door de iPhone 11 reeks, waarbij Apple weer koos voor andere benamingen. De iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max zijn de opvolgers van respectievelijk de iPhone XS en iPhone XS Max. Verschillen zijn vooral aan de achterkant te zien, want de twee 11 Pro-modellen hebben nu drie camera’s aan boord. Ook de binnenkant is weer voorzien van de nodige upgrades qua onder andere processor. Deze is naast nog krachtiger ook weer een stukje beter qua energie. Je hebt weer keuze uit modellen met 64GB, 256GB en 512GB interne opslag. Ten slotte presenteerde Apple een vierde kleur voor deze iPhones naast goud, zilver en zwart, namelijk Midnight Green.

Apple iPhone 11

De iPhone 11 is de opvolger van de iPhone XR en heeft ook weer een LCD-scherm van 6.1 inch. Op de achterkant zijn nu twee camera’s te vinden en Apple heeft twee nieuwe kleuren geïntroduceerd. Coral en blauw zijn niet meer beschikbaar, maar nu heb je wel de keuze uit een paarse of groene iPhone 11. Het toestel is te verkrijgen in 64GB, 128GB en 256GB-varianten en is ook voorzien van een snelle en energiezuinige processor. Check de tabel hieronder voor een overzicht van de specificaties van de iPhone 11-reeks:

iPhone 11 Pro iPhone 11 Pro iPhone 11
Display 5.8” (19.5:9) 2436x1125 OLED 6.5” (19.5:9) 2688x1242 OLED 6.1” (19.5:9) 1792x828 LCD
Werkgeheugen Voor nu onbekend Voor nu onbekend Voor nu onbekend
Opslagvarianten 64GB, 256GB of 512GB 64GB, 256GB of 512GB 64GB, 128GB of 256GB
Camera Drie stuks: wijdhoek, ultrawijdhoek en telephoto Drie stuks: wijdhoek, ultrawijdhoek en telephoto Twee stuks: wijdhoek en ultrawijdhoek
Kleuren Goud, zilver, space grey en midnight green Goud, zilver, space grey en midnight green Wit, rood, geel, groen, paars en zwart

Apple iPhone XS en XS Max

De iPhone X van 2017 was al speciaal, maar in 2018 gooit Apple nog een flink schepje er bovenop met de iPhone XS en XS Max. Deze toestellen hebben een vergelijkbaar design als de iPhone X met een OLED-scherm, minimale schermranden en een metalen behuizing met glazen achterkant. De XS Max is een slag groter en heeft het grootste scherm wat Apple ooit in een smartphone heeft gezet. De binnenkant is wel sterk veranderd, met ’s werelds eerste 7-nanometer-chip en een dubbele camera met verbeterde sensor. Beide modellen zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, goud en zilver en in opslagvarianten 64 GB, 256 GB en voor het eerst ook 512 GB.

Apple iPhone XR

Apple heeft in 2018 ook een goedkopere variant aangekondigd, de iPhone XR. Deze ‘budget’-iPhone heeft een LCD-scherm, een enkele camera en hij is beschikbaar in een heel scala aan kleurrijke uitvoeringen: blauw, geel, bruin, rood, wit en zwart! Alle iPhone modellen van 2018 zijn tevens voorzien van een extra e-SIM, die gebruikt kan worden als Dual SIM zodra de providers in Nederland dit ondersteunen. Zie de tabel hieronder voor een overzicht van de specificaties:

iPhone XS iPhone XS Max iPhone XR
Display 5.8” (19.5:9) 2436x1125 OLED 6.5” (19.5:9) 2688x1242 OLED 6.1” (19.5:9) 1792x828 LCD
Werkgeheugen 4GB 4GB 3GB
Opslagvarianten 64GB, 256GB of 512GB 64GB, 256GB of 512GB 64GB, 128GB of 256GB
Camera 12 + 12 MP dubbele camera 12 + 12 MP dubbele camera 12 MP enkele camera
Stof- en waterdichtheid IP68 IP68 IP67

Apple iPhone X

De iPhone X, spreek uit als iPhone 10, staat voor de mijlpaal van tien jaar iPhone. Een speciale smartphone dus. Het high-endtoestel ziet er prachtig uit en is een telefoon om je vingers bij af te likken. Dit heeft de iPhone X te danken aan het oledscherm dat bijna de volledige voorkant beslaat, in combinatie met een glazen achterkant en metalen randen. De homeknop is bij deze iPhone verdwenen, en daarmee ook de geroemde vingerafdrukscanner. Je ontgrendelt de iPhone 10 door middel van gezichtsherkenning, Apple noemt dit Face ID. Aan de achterkant zitten twee 12-megapixelcamera’s met allebei optische beeldstabilisatie. Hiermee maak je contrastrijke, scherpe, kleurrijke foto’s en video’s, zelfs bij slechte lichtomstandigheden! De beste iPhone X aanbiedingen vind je op Belsimpel.nl.

Specificaties iPhone X

 • 5.8-inchdisplay
 • Dubbele 12-megapixelcamera
 • 64GB of 256GB geheugen
 • Stof- en waterbestendig(IP67)
 • Face ID gezichtsherkenning

Apple iPhone 8

In september 2017 viert Apple zijn 10-jarig bestaan met drie nieuwe iPhones, waaronder de iPhone 8 en zijn grotere broer, de iPhone 8 Plus. Deze twee modellen lijken veel op hun voorgangers, toch zijn er ook duidelijke verschillen. Zo hebben de iPhone 8-toestellen een volledig glazen behuizing, waardoor draadloos opladen via de Qi-standaard mogelijk is. Verder is de camera verbeterd: beelden zijn contrastrijker en bij slechte lichtomstandigheden presteert de camera beter ten opzichte van de iPhone 7. Onder de motorkap van de iPhone 8 en 8 Plus zit een Apple A11 Bionic-processor; deze chip is veel sneller en energiezuiniger dan de vorige A10-chip. De beste iPhone 8 aanbiedingen vind je uiteraard op Belsimpel.nl.

Specificaties iPhone 8

 • 4.7-inchdisplay
 • 12-megapixelcamera
 • 64GB of 256GB geheugen
 • Stof- en waterbestendig (IP67)
 • Vingerafdrukscanner

Apple iPhone 7 en 7 Plus

De iPhone 7 en zijn grotere broer, de iPhone 7 Plus, zijn in september 2016 officieel gelanceerd. Apple voegde voor het eerst de kleur gitzwart toe. Deze bijzondere iPhone is voorzien van een glanzende, zwarte finish. Geen wonder dat deze kleur dan ook extra populair is gebleken. Ook is er een weer "gewone" zwarte iPhone uitgebracht. Tevens is de iPhone 7 de eerste iPhone zonder koptelefooningang. De iPhone 7 maakt gebruik van Apple's gloednieuwe A10 Fusion-chip. Hiermee is deze krachtige processor zo'n 120% sneller dan de allereerste iPhone. Een andere, ingrijpende verandering, is het verdwijnen van de fysieke homeknop. In plaats daarvan is de thuisknop nu geïntegreerd in de behuizing. Mis je het gevoel van een knop? Hiervoor heeft Apple de knop verbonden aan hun zogenaamde Taptic engine. Hiermee heb je toch een soort fysieke feedback bij het indrukken van je homeknop! Uiteraard vind je ook de beste iPhone 7 aanbiedingen en iPhone 7 Plus aanbiedingen op Belsimpel.

Specificaties iPhone 7

 • 4.7-inchdisplay
 • 12-megapixelcamera
 • 32GB, 128GB of 256GB geheugen
 • 2GB werkgeheugen
 • Vingerafdrukscanner

Apple iPhone Refurbished

Apple’s producten staan natuurlijk bekend om hun uitstekende kwaliteit, maar kunnen ook behoorlijk prijzig zijn. Refurbished iPhones zijn dan een uitkomst. Dit zijn gebruikte iPhones die grondig zijn geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd. Hiervoor worden alleen originele Apple-onderdelen gebruikt. Dankzij deze uitgebreide kwaliteitscontrole kunnen de refurbished iPhones weer jaren mee.

Handig als je graag een iPhone wilt, zonder al te veel geld uit te geven. Bovendien spaar je zo het milieu - een refurbished telefoon hoeft niet weggegooid te worden!

Het assortiment van de refurbished iPhones is snel gegroeid, waardoor er inmiddels een behoorlijk aantal refurbished toestellen worden aangeboden. Meer informatie over Refurbished iPhones lees je in ons dossier.


Apple iPad

De Apple iPad is een lijn tablets die voor het eerst is gelanceerd in 2010. Deze tablets maken gebruik van Apples eigen besturingssysteem, iOS. Technisch gezien is dit niet Apples eerste tablet, dat was de Newton Messagepad 100 uit 1993. De iPads zijn natuurlijk een stukje moderner: met een strak design, wifi-toegang en alle voordelen van moderne Apple-producten. De iPad bleek een groot succes: het kostte Apple in vergelijking met de iPhone half zoveel tijd om een miljoen iPads te verkopen. Er zijn inmiddels verschillende typen iPads beschikbaar, met elk verschillende voordelen. Zo is er de iPad Mini, die nog makkelijker mee te nemen is, de superdunne iPad Air, en de grotere iPad Pro. Bij Belsimpel.nl vind je een uitgebreid aanbod van iPad aanbiedingen!


Apple iPad 2018

Op 27 maart 2018 heeft Apple de iPad 2018 gepresenteerd als opvolger van de iPad 2017. Op het eerste gezicht zie je geen verschillen; want het design, de afmetingen en het schermformaat zijn precies hetzelfde. Het verschil merk je vooral in gebruik. De vernieuwde Apple A10 Fusion-chip maakt de tablet een stuk sneller dan zijn voorganger. En er is ondersteuning voor Apple Pencil toegevoegd. De Pencil was voorheen alleen voor de iPad Pro-serie. De iPad 2018 heeft verder een 9.7-inch Retina-display, vingerafdrukscanner, 8-megapixelcamera en premium behuizing van metaal.


Apple iPad Pro 2018

Tijdens Apple's najaarsevent op 30 oktober 2018 heeft de fabrikant een compleet vernieuwde iPad Pro 2018 aangekondigd. Eén van de modellen is de 11-inch iPad Pro met een vernieuwd design met dunnere schermranden. Zo zijn de hoeken niet meer afgerond, maar een stuk rechter (vergelijkbaar met de iPhone 5). Verder ontbreekt de thuisknop, en daarmee dus ook Touch ID. Je ontgrendelt de tablet niet meer met je vingerafdruk maar met je gezicht dankzij Face ID. Daarnaast is de Lightning-aansluiting vervangen voor een USB-C-aansluiting. De 11-inch iPad Pro 2018 heeft een razendsnelle Apple A12X-processor en 64GB, 256GB, 512GB of 1TB opslaggeheugen. De grotere 12.9-inch iPad Pro is, op schermformaat en schermresolutie na, precies hetzelfde als de 11-inch variant.


Apple iPad Mini 4

Dit is de meest recente versie van Apple's kleinste lijn iPads en stamt alweer uit 2015. De iPad Mini 4 heeft een 7.9-inchscherm en een gewicht van nog geen 300 gram. Hierdoor is deze altijd makkelijk mee te nemen! Daarbij draait de Mini 4 op Apples eigen A8-chip. Hierdoor presteert de iPad Mini 4 altijd optimaal! Bovendien beschikt de iPad Mini 4 over twee goede camera’s: een 8-megapixelcamera aan de achterkant, en een 1,2-megapixelcamera voor selfies.


Apple Watch

In april 2015 kondigde Apple de eerste editie van zijn lijn smartwatches aan. Al snel werd de Apple Watch de best verkopende wearable en dat is niet gek, als je kijkt naar de mogelijkheden! De Apple Watch is een handige aanvulling op een dynamische levensstijl. Zo beschikt de Watch over meerdere manieren om je fitness bij te houden. Je hebt ook toegang tot bijvoorbeeld je muziek, notificaties, Siri en Apple Pay. Zo hoef je niet steeds weer je iPhone uit je broekzak te vissen om zaken gedaan te krijgen.


Apple Watch Series 4

Tijdens het Keynote evenement van 2018 heeft Apple naast de iPhone XS, XS Max en XR de nieuwe Watch Series 4 gepresenteerd. Deze opvolger van de Watch Series 3 is op allerlei vlakken verbeterd. Zo is de slimme horloge volgestopt met de nieuwste snufjes én heeft deze smartwatch een 30% groter OLED-display, waarop je nog meer informatie kunt aflezen. Je bedient de slimme horloge eenvoudig via touch of via Digital Crown-knop aan de zijkant. De Watch is bovendien volledig waterdicht, waardoor sporten in de regen of met de horloge om handen wassen geen enkel probleem is! Apple heeft de nieuwe Watch Series 4 volgepropt met de nieuwste snufjes, waaronder de snellere en energiezuinige Apple S4-chip. Ook zijn er binnenin de sporthorloge allerlei sensoren te vinden waarmee je je activiteit en gezondheid kunt bijhouden. Zo houdt de slimme horloge je slaapritme bij, worden je stappen geteld en kan de hartslagsensor je hartslag meten. Ideaal tijdens een goede hardloopsessie of workout in de sportschool!


Apple iOS besturingssysteem

Apple heeft een eigen besturingssysteem ontwikkeld voor de iPhone. Eerst heette dit besturingssysteem iPhone OS (Operating System). Dit is inmiddels veranderd naar iOS, omdat zowel de iPhone, iPod én de iPad hier gebruik van maken. De interface van het besturingssysteem kenmerkt zich door maximaal 11 beginschermen. Hierop staan icoontjes die zijn gekoppeld aan applicaties. Er zijn regelmatig nieuwe updates beschikbaar voor het besturingssysteem.

iOS 7

In 2013 is de iPhone 5S met iOS 7 geïntroduceerd. iOS 7 is de grootste verandering qua software sinds de eerste versie. De interface heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen. Nieuwe functies zijn onder andere AirDrop voor het uitwisselen van bestanden tussen iOS-apparaten, een nieuw toegangsscherm en een bedieningspaneel om eenvoudig en snel bepaalde functies in of uit te schakelen. Verder zijn FaceTime Audio, iTunes Radio en de Zoek Mijn iPhone-functie toegevoegd.

iOS 8

In september 2014 is de iPhone 6 gelanceerd samen met iOS8. Dit is een van de belangrijkste ontwikkelingen in de iOS-serie tot nu toe. iOS 7 stond al bekend als een erg gebruiksvriendelijk besturingssysteem, maar iOS 8 doet er nog een schepje bovenop. Apple heeft heel erg de nadruk gelegd op de gebruikservaring, en dat uit zich ook in de nieuwe functies die de iOS 8 te bieden heeft. Zo kun je voortaan bijvoorbeeld al je foto’s op al je apparaten bewerken. Daarnaast is er sinds iOS 8 een berichtencentrum met widgets, zijn er nieuwe toetsenbord-opties bijgevoegd en meer mogelijkheden om je materiaal te delen. In de Healthkit-app heb je daarnaast een overzicht met alle informatie over je gezondheid. Met de Homekit-app kun je andere apparaten in je huis besturen: zo kun je bijvoorbeeld vanuit je luie stoel de TV aandoen als je de afstandsbediening kwijt bent.

iOS 9

In september 2015 heeft Apple iOS 9 uitgebracht. Op het eerste gezicht is er niet veel veranderd, maar als je iOS 9 wat langer hebt, valt er steeds meer op. Er zijn verschillende multitaskingmogelijkheden bijgekomen, Siri is intelligenter geworden en er zijn flink wat apps toegevoegd of geüpgraded. De Nieuwsapp is erbij gekomen en de Notitie-app is flink uitgebreid. Ook neemt het besturingssysteem flink minder ruimte in: iOS 9 is 3 GB kleiner dan iOS 8.

iOS 10

Op 13 september 2016 heeft Apple de nieuwste iOS-versie beschikbaar gemaakt om te downloaden. Een belangrijke wijziging hierin, die veel mensen konden waarderen, is de optie om ingebouwde apps te deactiveren. Zo kun je nu eindelijk de Aandelen- en Zoek vrienden-apps verwijderen (tenzij je natuurlijk graag je aandelen en vrienden in de gaten houdt – in dat geval hebben we niets gezegd). Uiteraard heeft Apple ook zijn eigen software niet overgeslagen. Zo hebben iMessage en Apple Music flinke updates gekregen, die zowel aan functionaliteit en uiterlijk behoorlijk wat veranderen. Ook Siri heeft een flinke update gehad. Zo is het nu mogelijk om apps van derde partijen te gebruiken via de stem-assistent. Je stuurt nu bijvoorbeeld makkelijk een appje naar een vriend of een berichtje naar je moeder door deze simpelweg aan Siri te dicteren. Ook heeft Apple bijvoorbeeld het notificatiecentrum een stukje makkelijker gemaakt. Zo hoef je nu niet meer heen en weer te switchen tussen allerlei verschillende apps als je even snel op je Facebookberichtje wilt reageren.

iOS 11

In het najaar van 2017 wordt Apple’s besturingssysteem iOS 11 geïntroduceerd. Naast de talloze functies die wel al kennen uit iOS 10, beschikt dit besturingssysteem over uitgebreidere multitaskmogelijkheden. Zo is er een nieuwe “Dock” ontwikkeld, waaruit je makkelijk schakelt tussen verschillende apps. Ook is er een nieuwe bestanden-app toegevoegd waarmee je al je bestanden op één plek kunt bekijken. Dus alle bestanden op je iPad, maar ook van je verschillende drives, staan hier overzichtelijk bij elkaar.

iOS 12

Tijdens het Keynote 2018 evenement heeft Apple iOS 12 gepresenteerd. Voor het eerst sinds jaren besteedt Apple aandacht aan de performance op oudere toestellen. Dit betekent dat oudere iPhones met iOS 12 sneller en soepeler werken. Ook heeft Apple een schermtijd-functie geimplementeerd, waarmee je kunt bijhouden hoe verslaafd je nu eigenlijk aan je smartphone bent. Verder vinden we een verbeterde portretmodus, groeperingen van notificaties en verbeterde Niet storen-functies.


Apple iTunes

Apple iTunes is een programma dat gemaakt is om digitale muziek- en videobestanden af te spelen. Ook gebruik je iTunes om je iPhone of iPad te synchroniseren met je computer. Het programma is gratis te downloaden via de Apple-website. Daarna word je automatisch op de hoogte gehouden van de nieuwste updates. Als je een iPhone hebt gekocht, heb je iTunes allereerst nodig om je product te activeren. Het is verder mogelijk om je agenda, muziek, foto's en andere content via iTunes met je iPhone te synchroniseren. Ook maakt iTunes elke keer een reservekopie van je iPhone zodat al je belangrijke gegevens altijd opgeslagen zijn op je computer. De iTunes Store, die ook op je iPhone beschikbaar is, biedt je de mogelijkheid om muziekbestanden, films en TV-programma's aan te schaffen. Sinds iOS 5 is het niet meer nodig om je iPhone aan te sluiten aan op een computer: alles wordt draadloos gesynchroniseerd via WiFi. Ook is het niet meer nodig om in iTunes software-updates te downloaden, je kunt nu bij de instellingen kijken of er een nieuwe update beschikbaar is.


Apple App Store

De Apple App Store is de standaard geïnstalleerde applicatiemarkt op je iPhone. Als je hier gebruik van wilt maken moet je eerst een Apple ID aanmaken via iTunes. Je kunt je account koppelen aan je creditcard of een click-and-buy account aanmaken. Dit is nodig om betaalde applicaties aan te schaffen. De App Store is op dit moment één van de meest uitgebreide applicatiemarkten. Hier download je spelletjes, navigatiesoftware, nieuwsapplicaties, social-media-applicaties en nog veel meer apps.


Apple Navigatie

Je kon tot en met de iPhone 4S gebruik maken van Google Maps als standaardnavigatie. Met de lancering van iOS 6 en de iPhone 5 in 2012 werd Google Maps vervangen door Apple Maps (Kaarten). Apple heeft na de introductie van iOS 6 veel kritiek gekregen op de kaartenapplicatie, omdat de app veel fouten bevatte. In iOS 7 is Apple Maps opnieuw ontworpen en zijn er veel fouten opgelost. Apple voegt nog steeds veel functies toe aan Apple Maps: zo kun je bijvoorbeeld OV-reisadvies krijgen en bekijken wat er in de omgeving te doen is. In latere versies van Apple Maps zijn iedere keer weer kleine verbeteringen toegevoegd. Zo biedt de introductie van 3D Touch weer allerlei nieuwe opties voor het gebruik van de verschillende kaarten. 


Apple Garantie en Reparatie

Wanneer je in het bezit bent van een Apple iPhone of iPad heb je recht op 2 jaar lang fabrieksgarantie. Het eerste jaar kan je bij Apple terecht voor garantie. Het tweede jaar gaat de garantie via Belsimpel.nl. Op accessoires heb je recht op 6 maanden garantie. Meer informatie vind je op onze Garantie & Reparatie pagina.