‹ Alle nieuwsberichten

Daarom is de iPhone X goedkoper in de VS

Hoe kan het dat de iPhone X in Nederland ruim 300 euro meer kost dan in de VS? Is het echt voordeliger om op en neer te vliegen naar New York en je iPhone X daar te kopen? Belsimpel.nl heeft het voor je uitgezocht en alle redenen voor deze prijsverschillen op een rijtje gezet!

Met het vliegtuig op en neer

Veel mensen verbaasden zich over het grote prijsverschil van de iPhone X tussen Europa en de Verenigde Staten. Zo wordt de iPhone X in Nederland verkocht voor €1159, terwijl Tim Cook het toestel in de VS aankondigde met een adviesprijs van €850 ($999). Een twitteraar merkte zelfs op dat het voor hem goedkoper zou zijn om op en neer te vliegen naar New York en daar de iPhone aan te schaffen, dan om het toestel in Nederland te kopen. Er konden volgens zijn berekening zelfs nog twee nachten in een AirBNB van af.

Een leuke berekening die op het eerste gezicht voordelig lijkt, maar er blijken toch nog wat addertjes onder het gras te zitten. Zo is de prijs die Tim Cook presenteerde, $999 (€850), exclusief Amerikaanse Sales Tax. Apple geeft de prijs niet (alleen) belastingvrij weer om het toestel goedkoper te laten lijken: de hoogte van de Sales Tax verschilt namelijk per Amerikaanse staat. Het is in Amerika dan ook gebruikelijk om op het prijskaartje van verschillende producten de Sales Tax niet mee te rekenen.

De kosten van de Sales Tax

In New York City is de hoogte van de Sales Tax 4,5%. Dat is vergeleken met 21% in Nederland dus niet erg hoog. Voor producten die meer dan $110 kosten betaal je in New York City een hoger belastingtarief: 8,875%. Voor een iPhone betaal je in New York inclusief BTW dus $1087,66, omgerekend zo’n €921,67. Dat is al een stuk meer dan de aanvankelijke €850, maar nog steeds een stuk goedkoper dan dezelfde iPhone X die je in Nederland aanschaft voor €1159. Hoe komt het dat er na verrekening van de belasting nog steeds zulke grote prijsverschillen tussen precies hetzelfde product zijn?

Koersverschillen

Ten eerste heeft Apple een aantal jaar geleden de prijzen van hun iPhones aangepast aan eventuele veranderingen in de wisselkoers. Eerder was de Euro minder waard dan de Dollar en om er voor te zorgen dat Apple geen verlies zou lijden, hebben ze toen de prijs van de Europese iPhones gecorrigeerd. Nu de Euro weer meer waard is dan de Dollar, heeft Apple de prijzen toch hetzelfde gehouden. Een beetje flauw is het wel, maar de toestellen zijn ondanks de prijs nog steeds mateloos populair in Europa, dus geef ze eens ongelijk.

Het is dus wel duidelijk dat je voor $999 echt geen iPhone X kunt kopen. Wanneer je het toestel aanschaft in Amerika komen hier nog Sales Taxes overheen. Wanneer je je vers aangeschafte toestel in het vliegtuig mee naar huis wilt nemen, loop je bovendien het risico dat je bij de douane op het vliegveld flink bij moet betalen aan invoerkosten. En gaat hij eenmaal in Europa stuk? Dan moet je naar Amerika voor je garantie.

Importkosten

We hebben nu de kosten van het CE-keurmerk en de kosten die de koersverschillen met zich meebrengen besproken. Bij het verkopen van iPhones in de EU weegt echter nog een factor mee in de uiteindelijke prijs: importkosten. Net als bij de kosten van het CE-keurmerk zijn er geen specifieke bedragen die de import van bijvoorbeeld duizend iPhones met zich meebrengen, maar reken maar dat deze ook fors zijn.

Keurmerken

Daar komt bij dat veel producten alleen in de EU verkocht mogen worden als deze voorzien zijn van een CE-keurmerk. Met zo’n markering is het voor de Europese kopers duidelijk dat het product voldoet aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Zo’n CE-keurmerk is allesbehalve gratis, maar over de precieze kosten van hiervan is helaas weinig bekend. Dat komt door dat de kosten erg afhankelijk zijn van het soort- en het aantal modellen van het desbetreffende product. Over de precieze kosten die het CE-keurmerk uitmaken van die €1159 kunnen we dus niks zeggen, wel weten we dat dit bedrag zeker niet onderschat moet worden.

Geldwolven of overmacht?

Staan er bij Apple dus geldwolven aan het roer die hun iPhones voor een te hoge prijs in Europa te verkopen? Dat valt waarschijnlijk wel mee. Door alle kosten die heffingen, belastingen en koersverschillen met zich meebrengen, is de iPhone in Europa nu eenmaal iets duurder dan in de Verenigde Staten. Maar of het daarom verstandig en lucratief is om hem daarom in de VS aan te schaffen, is nog maar de vraag. Speciaal voor de iPhone X het vliegtuig naar Amerika pakken, kan sowieso niet uit.

Meer nieuws over: