Samsung Bada besturingssysteem, games

BADA

Wat is Samsung Bada OS

Bada OS is het door Samsung zelf ontwikkelde smartphone besturingssysteem. In December 2009 werd het platform wereldwijd gepresenteerd door Samsung en in 2010 kwam de eerste versie uit. Bada kwam voort uit de visie 'Smartphones for Everyone' van Samsung waarmee ze hun strategie om marktleider van de mobiele telefoonwereld te worden verder wilden uitzetten. Bada is de Koreaanse vertaling voor 'oceaan' en is een verwijzing naar de “zeeën van keuzes” die het besturingssysteem de consument bood. Samsung Bada borduurde verder op de succesvolle Samsung TouchWiz interface die al eerder door Samsung werd ontwikkeld. De ontwikkeling van Bada is in 2012 gestopt. Als vervolg op Bada heeft Samsung in samenwerking met Intel het besturingssysteem Tizen ontworpen.

Waarom Samsung Bada?

Bada is opgebouwd met verschillende homescreens voor het ordenen van applicaties en een notificatiebalk aan de bovenkant waar gemakkelijk WiFi, Bluetooth of je mobiele datanetwerk kunnen worden in- of uitgeschakeld. Bada heeft bovendien Samsung Apps: de eigen applicatiewinkel van Samsung. Het mooie is dat alle Bada toestellen voorzien zijn van een touchscreen, GPS module voor navigatie, WiFi voor draadloos internet en een bewegingssensor voor games. Het is mooi vormgegeven en daarnaast heel gebruiksvriendelijk.

Samsung Apps en Games

Samsung Apps is de applicatiemarkt voor het downloaden van applicaties en games voor je Bada-toestel. De applicatiemarkt breidt zich steeds verder uit en het is voor ontwikkelaars dan ook mogelijk om zelf applicaties en software te ontwikkelen voor Bada. Er zijn zowel betaalde als gratis applicaties beschikbaar.

Bada Navigatie

Alle Bada-toestellen zijn voorzien van de mogelijkheid om te navigeren. Via de ingebouwde GPS chip kan de locatie bepaald worden en kunnen online routes worden bepaald via Google Maps in je browser. Hiervoor heb je wel een internetbundel nodig aangezien er data wordt verbruikt tijdens deze navigatie. In Samsung Apps zijn meer navigatie applicaties te vinden, dit zijn meestal betaalde applicaties, zodat je nooit meer de weg hoeft kwijt te raken met je Bada-toestel.

Bada update

Samsung werkt voor al haar smartphones via het zelfde PC-synchronisatie programma genaamd 'Kies', welke te downloaden is via de website van Samsung. Met dit programma kunt u al uw bestanden synchroniseren, back ups van je toestel maken en bovenal je Bada toestel een update geven met de nieuwste software. Je dient je toestel te koppelen aan je computer via een USB-kabel en kunt dan via het programma Kies achterhalen of er voor je Bada toestel een update klaar staat. De laatste update van Bada dateert van 28 februari 2013 en is versie 2.0.6 SDK.

Bada telefoons

Bada werd alleen gebruikt op Samsung telefoons, zoals de Samsung Wave 3, de Samsung Wave M, de Samsung Wave Y en de Samsung Wave 578. Er worden geen nieuwe toestellen gemaakt met het Bada-besturingssysteem.