Klantenservice vandaag geopend vanaf 9.00 uur Orderstatus

Android


Over Android

Bekend van de meest gebruikte zoekmachine ter wereld, heeft Google ook zijn eigen mobiele besturingssysteem voor telefoons en tablets: Android. De ontwikkeling werd gestart door een ander bedrijf dat slechts financieel ondersteund werd door Google. Dat bedrijf (Android Inc.) werd in 2005 door Google overgenomen. In 2008 kwam de eerste Android telefoon uit en vanaf toen is het snel gegaan. Inmiddels maakt veruit het grootste deel van alle smartphones gebruik van het besturingssysteem van Google. Dat is ook niet verwonderlijk als u ziet hoeveel fabrikanten zich allemaal achter Android hebben geschaard. Samsung, HTC, Sony en LG zijn slechts enkele van alle fabrikanten die gebruik maken van Android. Android is ‘open-source software’, wat inhoudt dat de code voor iedereen beschikbaar is. In de praktijk betekent dit dat elke fabrikant zijn eigen aanpassingen doet aan Android, zoals het toevoegen van functies of het meegeven van een iets ander uiterlijk dan de standaard. Natuurlijk heeft Google ook zelf devices met de Nexus en de Pixel-lijn waarbij ze Android zo standaard mogelijk houden.


Mogelijkheden

Tegenwoordig willen we veel kunnen met onze smartphones. Na jaren van ontwikkeling zijn de mogelijkheden bij Android dan ook enorm groot! Doorgaans biedt Android ook meer vrijheid dan andere mobiele besturingssystemen. Dit zorgt ervoor dat je dus nog meer kunt met de Android-telefoon. De meeste kracht haal je met je smartphone natuurlijk uit de verschillende apps.

Deze apps download je bij Android in de Play Store (voorheen Android Market). In de Play Store vind je miljoenen apps, zowel gratis als betaald. Je vindt er uiteraard populaire apps als Facebook, Instagram of Snapchat. De Play Store heeft echter nog veel apps te bieden. Voor een beter overzicht zijn er dan ook verschillende categorieën en toplijsten. Veel applicaties zijn gratis, hiervan hebben sommigen echter wel in-app aankopen om bijvoorbeeld extra functionaliteit toe te voegen. Tegenwoordig zien we ook vaak advertenties in gratis apps, in dit geval is er vaak ook een optie om tegen betalen de advertenties geheel te verwijderen. Betalingen in de Play Store kun je op verschillende manieren uitvoeren. Zo kun je PayPal, iDeal of een creditcard gebruiken om apps aan te schaffen.

Sinds Android Oreo heeft Google extra maatregelen genomen om veiligheid in de Play Store te waarborgen. Google Play Protect bekijkt elke app voordat je begint met downloaden op veiligheid. Daarnaast worden ook alle apps op je smartphone periodiek gecontroleerd op mogelijke schadelijk gedrag, wanneer Play Protect een probleem tegenkomt wordt de app gestopt en krijg je een melding om actie te ondernemen, je kunt bijvoorbeeld de app dan verwijderen.

Android wordt standaard geleverd met verschillende handige Google diensten. Eén van de meest populaire is Google Maps. Deze bekende dienst kun je op je smartphone gebruiken om overal je weg te vinden! Ook zijn apps als Gmail en Drive voorgeïnstalleerd zodat je je e-mail bij kunt houden en bestanden online kunt bewaren.

Versies

Inmiddels is Android al aangekomen bij een 8e versie, namelijk Android Oreo. Deze versie kwam uit in 2017. Met Android Oreo zijn er vooral veel verbeteringen doorgevoerd op het gebied van veiligheid en snelheid. Aan de user interface is dus weinig veranderd. Android Nougat is de voorganger van Oreo en is ook nog op veel toestellen te vinden. Android Nougat was de opvolger van Android Marshmallow, waar op dit moment nog de meeste Android smartphones op draaien. 

Bij Android blijft het nog steeds een probleem dat het lang duurt voordat er nieuwe updates beschikbaar zijn voor een toestel. Google probeert dit probleem op twee manieren op te lossen. Tegenwoordig zien we bijvoorbeeld wat meer toestellen die worden uitgebracht onder het Android One-programma. Deze toestellen worden geleverd met een vrijwel stock versie van Android zodat het uitbrengen van een update makkelijker wordt. Een andere manier waarop snellere updates worden gewaarborgd is Project Treble. Project Treble is onderdeel van Android Oreo en zorgt ervoor dat de basis Android-versie los komt te staan van eventuele toevoegingen van een fabrikant. Hierdoor is het dus niet meer nodig dat een fabrikant alle eigen software bijwerkt om een update mogelijk te maken.

Bekijk hier de beste Androidaanbiedingen