Klantenservice open tot 23.30 uur Orderstatus

Alles over Fairphone, Fairphone telefoons, Fairphone Modulariteit, Fairphone milieu en duurzaamheid - Belsimpel.nl

Fairphone

Op deze pagina

Relevante links

Over Fairphone

Fairphone is opgericht in 2010 door Bas van Abel en is een Nederlands initiatief voor het produceren van een zo’n eerlijk mogelijke smartphone. Door middel van crowdfunding werd de eerste Fairphone werkelijkheid en in 2013 werd de productie van de Fairphone 1 gestart nadat er 5000 mensen waren die wel wat in deze duurzame telefoon zagen. In de eerste maand werden er 10.000 pre-orders geplaatst en in totaal werden er van het eerste model 60.000 stuks gemaakt, die ook allemaal verkocht werden. In 2015 werd de Fairphone 2 geïntroduceerd, een compleet door Fairphone zelf ontwikkelde smartphone, waarbij naast het duurzame aspect ook modulariteit hoog in het vaandel stond. Zo is het mogelijk om zelf componenten aan te passen aan de smartphone, waardoor je de basis ervan veel langer kunt gebruiken, wat ook weer een stuk duurzamer is.


Fairphone Telefoons

Fairphone is dus geen fabrikant waarbij je keuze hebt uit tientallen toestellen in verschillende lijnen en het eerste toestel is ook niet meer te verkrijgen. Belsimpel.nl voert de duurzame Fairphone 2 en dat toestel is in combinatie met verschillende abonnementen of als los toestel aan te schaffen. Duurzaamheid en milieu staan centraal en alles over de smartphones moet bekend zijn voor de consument. Hierbij kun je denken aan waar de verschillende grondstoffen vandaan komen en hoe de prijs tot stand is gekomen van het toestel. Er is standaard gekozen voor Android als besturingssysteem, omdat dit ook een open karakter heeft, wat past bij de ideologie van het bedrijf.


Fairphone 1

Met de Fairphone 1 wilde het bedrijf laten zien dat een telefoon een stuk duurzamer geproduceerd kon worden. Hierbij werd onder andere expliciet gekeken naar de grondstoffen die nodig zijn om een smartphone te verwerken. Zijn dit duurzame grondstoffen, uit welke landen werden deze gehaald en hoe zijn de condities van de personen die deze grondstoffen moeten verwerken? Dit waren essentiële vragen bij de productie van de Fairphone 1. Bij deze eerste duurzame telefoon van het bedrijf werd er niet gekozen om een geheel eigen design te ontwikkelen, maar werd er een model ingekocht bij een Chinese fabrikant. Daaraan werden dus wel de nodige aanpassingen aan doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid.


Fairphone 2

Ook de Fairphone 2 was in eerste instantie alleen aan te schaffen als je jezelf inschreef voor een crowdfundingcampagne. Dit was mogelijk vanaf juli 2015, waarbij het bedrijf hoopte op 15.000 pre-orders. In september werd deze campagne gestopt en het doel was ruim behaald, waarna het toestel vanaf december dat jaar werd geproduceerd. Toestellen werden vanaf 2016 uitgeleverd en ten opzichte van de eerste smartphone van het bedrijf, werd voor de Fairphone 2 wel gekozen voor een geheel eigen ontwerp. Dit was grotendeels modulair, wat betekent dat je als gebruiker de mogelijkheid hebt om zelf hardware aan te passen. Niet alleen handig als het stuk is natuurlijk, maar dit zorgt er ook voor dat je een toestel veel langer kunt gebruiken, wat de duurzaamheid ervan weer ten goede komt.

Qua specificaties zien we een scherm van 5 inch met een resolutie van 1920x1080 pixels. De Fairphone 2 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 801-processor en er is 2GB werkgeheugen aanwezig. Het opslaggeheugen van 32GB is uit te breiden door middel van een geheugenkaartje en er is plaats voor twee simkaarten. Foto’s schiet je met de 2 of 8 megapixelcamera’s en de accu heeft een capaciteit van 2420mAh.

Specificaties Fairphone 2

  • 5.0-inchdisplay
  • 12-megapixelcamera
  • 32GB uitbreidbaar geheugen
  • Dual-sim
  • Modulair en duurzaam

Fairphone Modulariteit

Alleen de Fairphone 2 van het bedrijf bevat dus een modulaire opbouw, waarbij je zelf onderdelen kunt vervangen. Een verwijderbare accu zien we soms ook nog bij andere toestellen, maar bij de Fairphone 2 is het onder andere mogelijk om het scherm zelf te vervangen. Ook is het mogelijk om de cameramodule te vervangen en kun je een module voor de onder- of juist bovenkant van het toestel aanschaffen, waarin onder andere microfoons, de notificatieled of USB-poort zijn verwerkt.

In theorie zou het mogelijk moeten worden om zo ook telkens de specificaties van deze onderdelen te upgraden, maar de fabrikant biedt deze optie nog niet. Het is wel iets waar Fairphone naar kijkt en past ook goed bij de gedachtegang van het bedrijf. Zo zou je de basis van het toestel nog langer kunnen gebruiken, wat de duurzaamheid alleen maar ten goede komt.


Fairphone Milieu en Duurzaamheid

Drijfveren van de fabrikant zijn milieu en duurzaamheid, wat blijkt uit meerdere aspecten. De producten die ze maken moet lang mee kunnen gaan en opgebouwd zijn uit eerlijke materialen. Grondstoffen die gedolven moeten worden, worden dat alleen in mijnen die passen bij de filosofie van het bedrijf. De werkomstandigheden in deze mijnen zijn goed geregeld, want dat is ook erg belangrijk voor Fairphone. Ook wordt er goed gelet op het gebruik van materialen dat goed te recyclen of hergebruiken is. Ten slotte wordt er ook open gecommuniceerd met klanten en geïnteresseerden in producten van het bedrijf. Zo kun je exact bekijken uit welke mijnen er grondstoffen worden gedolven en biedt de fabrikant een overzicht aan waarin je kunt bekijken hoe de prijs van een toestel nou precies tot stand komt.


Fairphone Besturingssysteem

Fairphone leverde de Fairphone 1 standaard uit met Android en ook de Fairphone 2 is hiermee uitgerust. De eigen Fairphone OS-schil is wel aanwezig, waardoor er wat aanpassingen zijn gedaan door de fabrikant. Zo zijn er enkele applicaties en functies toegevoegd die je als gebruiker ook bewust moeten maken van je smartphonegebruik of privacy. Zo kun je via een widget op je homescreen snel bekijken hoe lang je het toestel niet hebt gebruikt. Ook word je gewezen op rechten die bepaalde applicaties vragen op het gebied van privacy als je deze installeert.

De fabrikant wil de software open houden, wat strookt met de gedachte van openheid van andere gegevens door het bedrijf. Zo is het ook mogelijk om gebruik te maken van het zelf ontwikkelde Fairphone Open OS, dat je als gebruiker zelf kunt installeren. Daarnaast wordt er vanuit Fairphone ook gevraagd aan ontwikkelaars om zelf ondersteuning toe te voegen voor andere besturingssystemen.