BlackBerry Z10 Charcoal Black - Reviews

Reviews van onze klanten

Gemiddelde scores:

8,8
24 geverifieerde reviews
4,5 sterren
Geweldig
  • Camera: 9
  • Scherm: 8,1
  • Snelheid: 9,1
  • Batterijduur: 8,7
  • Prijs-kwaliteit: 9,3
10
5 sterren
Fantastisch

De BlackBerry Z10 in 2014

G Bos | 3 oktober 2014 over de BlackBerry Z10 Charcoal Black

De aankondiging van de BlackBerry Z10 begin 2013 kwam samen met een heel nieuw besturingssysteem, BlackBerry 10. In vergelijking met de vorige telefoons en het vorige besturingssysteem is dit een behoorlijke stap vooruit. De Blackberry Z10 is een Full-touch telefoon, heeft een behoorlijk strak en degelijk uiterlijk en draait ontzettend soepel. Hier volgen wat specificaties:

- 4,2 inch aanraakscherm met een resolutie van 1280x768 pixels.
- 1800 mAH batterij.
- 1,5 GHz dual-core Snapdragon processor.
- 2GB intern werkgeheugen.
- 16GB opslagruimte (uitbreidbaar met een microSD-kaart van maximaal 64GB).
- 8-megapixel camera met autofocus, LED flitser en 1080p video-opname kwaliteit.
- 2-megapixel frontcamera met 720p video-opname kwaliteit.
- Bluetooth 4.0.
- WiFi 802.11 a/b/g/n.
- 4G ready.

Hardware.
De telefoon zelf ziet er strak uit. De voorzijde is voorzien van een 4,2 inch aanraakscherm met daar boven de frontcamera en extra sensoren (waaronder een nabijheidssensor). Boven en onder het scherm is flink wat loze ruimte, deze is nodig voor de veeg bewegingen die nodig zijn bij dit besturingssysteem. Hierover later meer. In eerste instantie lijkt het echt een grote telefoon, maar naarmate je de telefoon gebruikt merk je hier niet zo veel meer van en komt het zelfs af en toe goed van pas bij het spelen van spelletjes. Aan de rechterzijde vind je de volumeknoppen en een mute/play/pause knop. Dit is ook de knop om de spraak assistent(e) te activeren.

De achterzijde van de telefoon is voorzien van een zachte plastic cover die je er af kan halen. Hierdoor kan je bij de batterij komen, die overigens te vervangen is. Ook gaan hier de simkaart en geheugenkaart in. Verder is er een 8-megapixel camera aan de achterzijde. Aan de bovenzijde vind je de aan/uit/standby knop en ook een 3,5mm poort voor je hoofdtelefoon. De onderzijde is voorzien van de speaker waar een behoorlijk geluid uit komt.

Software.
De telefoon draait op het nieuwe besturingssysteem van BlackBerry, BlackBerry OS 10. Dit besturingssysteem is volledig gebaseerd op veegbewegingen. Wil je in een applicatie naar de instellingen, dan veeg je vanaf de zwarte rand bovenaan het scherm naar beneden. Wil je een app afsluiten, dan veeg je vanaf de zwarte rand onderaan het scherm naar boven. Hierdoor kom je uit bij het startscherm waar de betreffende app een soort tegeltje wordt. De app blijft nu gewoon op de achtergrond door draaien en is op die manier ook weer zeer snel te openen. Er kunnen in totaal 8 van deze applicaties tegelijk open staan en multitasken is met deze telefoon dus zeer makkelijk en snel. Ik heb dit getest en met 8 apps tegelijk open, openen de apps net zo snel als met 2 apps tegelijk open.

Als alle applicaties gesloten zijn begin je standaard in het eerste scherm waar alle apps staan. Dit is net als op de iPhone, gewoon netjes naast en onder elkaar. Door op een applicatie te drukken en vast te houden kun je de volgorde van de apps wijzigen of een app verwijderen. Ook is het mogelijk om mapjes te maken door een applicatie boven een andere app te houden. Het mapje kan je vervolgens een naam geven.
Als je vanaf het beginscherm naar links veegt kom je in de zogeheten Hub. Hier staan alle berichten verzameld van alle accounts die je op de telefoon hebt ingesteld. Je e-mail, Facebook, Twitter, WhatsApp, enz. Het is dus een groot overzicht van alle berichten en meldingen die binnenkomen. Vanuit hier is het ook ontzettend simpel om een bericht te beantwoorden. In bijvoorbeeld het geval van Facebook en WhatsApp wordt de app zelf niet eens geopend. Beantwoorden gebeurd gewoon super snel in de Hub zelf.

Het toetsenbord.
Het toetsenbord wil ik even apart beschrijven. Dit is een toetsenbord die ik zelf nog nooit gezien heb. Het toetsenbord is super mooi vormgegeven en de toetsen zijn lekker groot. Tussen de rijen toetsen in ‘liggen’ dunne, grijze balkjes. Hier op wordt de woordvoorspelling weergegeven. Ben je een woord aan het typen dan verschijnt bij een eventueel volgende letter van dat woord het woord op dat grijze balkje. Als je dan vanaf de betreffende letter naar boven veegt, wordt het woord toegevoegd aan je tekst. Het is even wennen maar het gaat uiteindelijk toch best snel. Ook de woordcorrectie werkt vloeiend.

Android
Met Blackberry OS 10 is het ook mogelijk om Android applicatiess te installeren. Dit gebeurd via een programma dat ‘Snap’ heet. Dit programma kan je via de computer op je telefoon installeren. Dat er Android apps op deze telefoon kunnen is toch wel fijn. Zo breid het aanbod aan apps aardig uit. Ook zijn lang niet alle apps te verkrijgen in Blackberry World, de appstore van Blackberry.

Nadelen.
Uiteraard zijn er ook nadelen, geen enkele telefoon is perfect. De batterij is niet groot (slechts 1800 mAH), hierdoor loopt deze best snel leeg bij veel gebruik. Een extra batterij of externe batterij aanschaffen is dus wel een aanrader. Met updates die komen gaan wordt het batterij probleem wel verholpen en zal deze wat langer mee gaan.

Android apps draaien op zich soepel maar je kan geen notificaties ontvangen. Ik speel zelf bijvoorbeeld nog steeds Wordfeud (jawel) met mijn vrouw. Maar op het moment dat zij een zet heeft gedaan krijg ik dus geen melding. Dit geld voor iedere Android app die ik tot nu toe geïnstalleerd heb.

Conclusie.
Dit is naar mijn mening een geweldige telefoon. Het heeft alles wat ik nodig heb en is super (super) snel. Multitasken gaat snel, typen is snel en ik heb nog niet een keer gemerkt dat de telefoon is blijven hangen (na een week of 4 in gebruik). Het is fijn dat er Android apps op kunnen draaien, al is het jammer dat deze geen notificaties geven, maar ik kan daar mee leven. Ook de vrij korte batterijduur is jammer, maar ik zelf kan hier ook wel mee door. Ook met de komende updates zal er nog veel verbeteren en veranderen.

0
0

10
5 sterren
Fantastisch

Een supertoestel

Ronald | 19 september 2014 over de BlackBerry Z10 Charcoal Black

De BlackBerry Z10 is een supertoestel. Makkelijk in gebruik. Alles erop en aan. Alleen de laadkabel is aan de korte kant.

0
0

8,0
4 sterren
Erg goed

Prima telefoon!

BHM de Vries | 15 september 2014 over de BlackBerry Z10 Charcoal Black

De BlackBerry Z10 is qua prijs/kwaliteit een prima telefoon.

0
0

7,0
3,5 sterren
Goed

Snelle, mooie en degelijk telefoon, maar slechte batterij

N.E. de Lang | 1 september 2014 over de BlackBerry Z10 Charcoal Black

Mooie telefoon; is snel, degelijk en makkelijk in gebruik. De kans bestaat dat BlackBerry 10 apps op een gegeven moment niet meer gemaakt zullen worden maar gelukkig ondersteunt de telefoon ook Android apps (zoals Samsung Galaxy en HTC One) dus hij is klaar voor de toekomst. Enige minpuntje is het batterijleven, die is echt niet meer dan 8-12 uur met normaal gebruik. Maar je kan een namaak 2100 mAh batterij bestellen die zou dan de batterijduur wat verlengen.
Voor de prijs krijg je heel erg veel telefoon terug. Ik ben overgestapt van een iPhone 4 (die werd super traag) en ik ben zeer tevreden (op de batterij na dan).

0
0

8,0
4 sterren
Erg goed

Even wennen maar heel fijn

B.S Steijns | 21 augustus 2014 over de BlackBerry Z10 Charcoal Black

Zeer fijne telefoon, heeft veel meer functies dan ik waarschijnlijk weet. Het startscherm is heel fijn, vooral de 'open apps' zijn handig.

Pluspunten:
+ BlackBerry heeft zijn eigen apps die heel handig en makkelijk in het gebruik zijn.
+ Makkelijk te ontgrendelen.
+ Hele uitgebreide rekenmachine.
+ Geen snelkoppelingen nodig.
+ Supersnelle downloads.

Minpunten:
- Het geluid zou wat harder mogen.
- Niet alle apps van Samsung zijn te downloaden.

0
0

Video's over de BlackBerry Z10 Charcoal Black

Belsimpel-productvideo voor de BlackBerry Z10 Charcoal Black