Preventie Virussen en Foute Applicaties

Preventie virussen en foute applicaties

De Google Play Store is de online winkel waar je applicaties aanschaft voor jouw Android-smartphone. iPhone’s gebruiken Apple’s App Store. Deze laatste wordt al jaren actief beveiligd door Apple en virussen en foute apps worden geweerd. In tegendeel tot iOS is Android een stuk opener voor ontwikkelaars en gebruikers. Deze openheid brengt wel een risico met zich mee. Het komt voor dat er applicaties in staan met kwade bedoelingen. Denk hierbij aan apps om mensen op lichten of om gegevens te stelen met behulp van een virus.

Zes tips om virussen en foute apps te voorkomen op een Android toestel:

1. Kijk kritisch naar de titel van een applicatie.

Sommige apps bevatten virussen. Dit zijn apps die meestal gratis zijn en titels als ‘Free Sexy Wallpapers’ kunnen hebben. Virussen kunnen zonder dat je het door hebt dure of vervelende sms’jes versturen naar jouw contacten of onbekenden. In veel gevallen zie je aan de titel of het om een officiële of veilige app gaat. Kies altijd apps die al duizenden malen zijn gedownload en goede feedback krijgen van gebruikers. Op die manier weet je dat je weinig risico loopt.

2. Lees de voorwaarden.

In het installatiescherm van een applicatie kun je bekijken welke rechten en machtigingen een app nodig heeft. Zo weet je waar je aan toe bent.

3. Download alleen uit de officiële Play Store.

Alleen apps uit de Play Store kunnen door Google gecontroleerd worden. Apps hierbuiten worden helemaal niet gecheckt en hebben vaak virussen of malware. Wees op je hoede voor apps die via een link in een e-mail aangeboden worden.

4. Zet Bluetooth uit als u dit niet gebruikt.

Als Bluetooth aan staat en zichtbaar blijft voor andere gebruikers, kunnen ze het signaal van je telefoon oppikken en je op die manier een virus aanbieden. Accepteer dus geen berichten van onbekende gebruikers via Bluetooth. Dit zijn vaak virussen. Om Bluetooth aan of uit te zetten gebruik je de Belsimpel toestelhulp.

5. Terug naar het begin.

Als je telefoon niet (meer) helemaal werkt zoals je dat mag verwachten, dan raden we je aan je smartphone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Al je persoonlijke bestanden, applicaties en instellingen worden hierbij verwijderd. Maak dus van te voren een back-up van de belangrijkste bestanden. Een volledige back-up is echter niet aan te raden. Je maakt dan namelijk ook een back-up van het eventuele virus.